Rețete culinare bune și foarte bune

Boabe de fasole soia coapte – rețetă consacrată

Un "snack" cu personalitate proteică

Soia, această „carne vegetală” atât de blamata în undergroundul trecutului nostru glorios și atât de prezentă în realitatea actuală culinară globală, este o plantă originară din Asia și a fost aclimatizată în Europa prin secolul de gratie XVII.

Am făcut cunoștință prima oara cu soia coaptă / prajită prin ’88-’89 în casa unor oameni descuiați la cap și am fost extrem de plăcut surprins de gustul acestei, sa-i spunem simplu, gustări. Nu seamănă cu nimic cunoscut, nici ca miros și nici ca gust sau texturș și bine face. Vă invit deci să cititi și să încercați.

Ingrediente pentru cea mai bună soia coaptă

  • 200-300 g boabe de soia
  • sare
  • ulei de măsline extra virgin (opțional)

Mod de preparare corect a fasolei soia coaptă

  1. Treaba e extrem de simplă: la fel ca și in cazul altor leguminoase rude apropiate ale sale, soia trebuie lăsată la înmuiat și rehidratat în jur de 12 ore într-un recipient cu apa (eventual o puneți să inoate liniștită peste noapte :)).
  2. Dupa îmbăiere, aruncați apa, clătiți puțin boabele de soia cu apă proaspătă și puneți-le la fiert așa, cam o ora sau până vedeți că încep să se decojească, apoi scurgeți-le binișor și lăsați-le să se lăfăie într-o tavă potrivită. Când spun „tavă potrivită” mă refer la faptul ca e recomandabil ca boabele să fie așezate într-un singur strat pentru o coacere eficientă si omogenă.
  3. Buuun, presărați niște sare (fără să exagerați) i, dacă preferați un plus de aromă, câteva picături de ulei de măsline extra virgin, amestecați frumos si băgați toată povestea la cuptor (170-180 grade C).
  4. Când s-au rumenit frumos devenind aurii (vezi foto), extrageți boabele de soia din fierbințeala cuptorului și lăsați-le la odihnit și răcit, apoi… gustați, zâmbiți si povestiți-mi cum vi s-au părut.

Să ne fie de bine!

Informatii Utile

  • Valoare energetica [calorii / 100 g produs]: 450
  • Buget estimativ [RON]: 7

Alte variante ale rețetei

  • Există, evident si posibilitatea prăjirii acestor minunate boabe, dar din motive strict calorice, nu recomand această metodă barbară 🙂
  • Vă recomand sa incercați într-o bună zi și rudele mai tinere și mai verzi ale boabelor de soia coapte, edamamele. Vă asigur ca nu o să vă pară rău!

Despre rețetă

Întreaga poveste de mai sus a fost publicată identic pe site-ul stramoș al foodspot.ro în 2012. De atunci a fost preluată de mai multe bloguri terțe cu specific culinar, mestecată și răstălmăcită de nu s-a văzut. Vă asigur însă că acesta este varianta simplă, bună și deșteaptă.

Există chiar un domn care ne interzice cu desăvârșire utilizarea vreunui ulei, având în vedere că boabele de soia sunt ele însele dotate cu grăsimi vegetale. Tot dânsul își intitulează scrierea „Boabe de soia prăjite”, dar le bagă la cuptor la, da, exact, 170-180 grade. 😀 Evident, domnul în cauză a omis să menționeze sursa de inspirație, că deh, inspirația vine scoțând nasul pe geam, dar nu și-a putut înfrâna pornirea de a-și întări aportul încheind apoteotic:

Atât s-a putut. 😀

cg 2012


Producător:

Mai mult
Abonare
Anunță-mă când apar
guest

7 Comentarii
cele mai vechi
cele mai noi cele mai apreciate
Inline Feedbacks
View all comments
Coca Chanel
Coca Chanel
10 februarie 2018 18:25

Excelente de preparat ca snack, cam calorice, dar bune-bune! va pupa Coca, ca-i de treaba pe aici. :)))

Didinul
Didinul
9 aprilie 2018 22:22

Marfa!

Raluca S.
17 aprilie 2019 17:41

f. buna! multumesc de reteta!

Eugen
Eugen
31 martie 2020 13:08

In loc de ulei de masline am pus ulei cu ierburi aromate…delicios, au iesit foarte gustoase

Magdoi
Magdoi
17 decembrie 2023 17:32

Foarte bune, multumesc!

Virginia
Virginia
28 septembrie 2024 12:58

Nenorocire, am devenit dependentă! 🙂

Back to top button
Sarmale de post Topoloveni Breaking News Aripioare de porc