Rețete culinare bune și foarte bune

Boabe de soia coapte – rețetă consacrată

Un "snack" cu personalitate

Soia, aceasta “carne vegetala” atat de blamata in trecutul nostru glorios si atat de prezenta in realitatea actuala globala, este o planta originara din Asia si a fost aclimatizata in Europa prin secolul de gratie XVII. Am facut cunostinta prima oara cu soia coapta / prajita prin ’88-’89 in casa unor oameni descuiati la cap si am fost extrem de placut surprins de gustul acestei, sa-i spunem simplu, gustari. Nu seamana cu nimic cunoscut, nici ca miros si nici ca gust sau textura si bine face. Va invit deci sa cititi si sa incercati.

Ingrediente

200-300 g boabe de soia
sare
ulei de masline extra virgin (optional)

Mod de preparare

Treaba e extrem de simpla: la fel ca si in cazul altor leguminoase rude apropiate ale sale, soia trebuie lasata la inmuiat si rehidratat in jur de 12 ore intr-un recipient cu apa (eventual o puneti sa inoate peste noapte :)).

Dupa imbaiere, aruncati apa, clatiti putin boabele de soia si puneti-le la fiert asa, cam o ora sau pana vedeti ca incep sa se decojeasca, apoi scurgeti-le binisor si lasati-le sa se lafaie intr-o tava potrivita. Cand spun “tava potrivita” ma refer la faptul ca e recomandabil ca boabele sa fie asezate intr-un singur strat pentru o coacere eficienta si omogena. Buuun, presarati niste sare (fara sa exagerati) si, daca preferati un plus de aroma, cateva picaturi de ulei de masline extra virgin, amestecati frumos si bagati toata povestea la cuptor (170-180 grade C).

Cand s-au rumenit frumos devenind aurii (vezi foto), extrageti boabele de soia din fierbinteala cuptorului si lasati-le la la odihnit si racit, apoi… gustati, zambiti si povestiti-mi cum vi s-au parut.
Sa ne fie de bine!

Informatii Utile

Bucatarie: Internationala
Valoare energetica (calorii / 100 g produs): 450
Buget estimativ [RON]: 7

Alte variante ale rețetei

Exista, evident si posibilitatea prajirii acestor minunate boabe, dar din motive strict calorice, nu recomand aceasta metoda barbara 🙂
Va recomand sa incercati într-o bună zi si rudele mai tinere ale boabelor de soia coapte, edamamele. Vă asigur ca nu o să vă pară rău!

Despre rețetă

Întreaga poveste de mai sus a fost publicată identic pe site-ul stramoș al foodspot.ro în 2012. De atunci a fost preluată de mai multe bloguri terțe cu specific culinar, mestecată și răstălmăcită de nu s-a văzut. Vă asigur însă că acesta este varianta simplă, bună și deșteaptă.

Există chiar un domn care ne interzice cu desăvârșire utilizarea vreunui ulei, având în vedere că boabele de soia sunt ele însele dotate cu grăsimi vegetale. Tot dânsul își intitulează scrierea “Boabe de soia prăjite”, dar le bagă la cuptor la, da, excat, 170-180 grade. 😀 Evident, domnul în cauză a omis să menționeze sursa de inspirație, că deh, inspirația vine scoțând nasul pe geam, dar nu și-a putut înfrâna pornirea de a-și întări aportul încheind apoteotic:

Atât s-a putut. 🙂

cg 2012



Abonare
Anunță-mă când apar
guest

5 Comentarii
cele mai vechi
cele mai noi cele mai apreciate
Inline Feedbacks
View all comments
Coca Chanel
Coca Chanel
10 februarie 2018 18:25

Excelente de preparat ca snack, cam calorice, dar bune-bune! va pupa Coca, ca-i de treaba pe aici. :)))

Didinul
Didinul
9 aprilie 2018 22:22

Marfa!

Raluca S.
17 aprilie 2019 17:41

f. buna! multumesc de reteta!

Eugen
Eugen
31 martie 2020 13:08

In loc de ulei de masline am pus ulei cu ierburi aromate…delicios, au iesit foarte gustoase

Back to top button
5
0
Tu ce părere ai? Comentezi?x
Sarmale de post Topoloveni Breaking News Aripioare de porc