Crêpes Suzette (clătite cu sos de portocale) – rețetă quelque chose
Clătite cu portocale, ca s-o zicem pe a dreaptă! 🧡
Crêpes Suzette reprezintă un desert clasic francez ce constă în clătite subțiri, îmbibate într-un sos de portocale și Grand Marnier (un lichior bun de portocale), flambate apoi pentru a crea o aromă și o prezentare spectaculoasă. Această delicatesă este cunoscută în întreaga lume pentru gustul său bogat și textura delicată.
Originea acestui desert își are rădăcinile în Franța, mai precis în Paris, în timpul Belle Époque-ului, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Se spune că clătitele Suzette au fost inventate la un restaurant parizian numit „Cafe de Paris” în 1895.
Legenda spune că desertul a fost creat accidental de către șeful de sală al restaurantului, Henri Charpentier, când a încercat să prepare un desert pentru prințul Edward al Marii Britanii (viitorul rege Edward al VII-lea) și oaspeții săi.
Ingredientele necesare pentru Crêpes Suzette
Pentru clătite
- 125g făină
- două ouă mari (la propriu 🙂 )
- 250ml lapte
- 50g unt topit
- un praf de sare
Pentru sosul de portocale
- 100ml suc de portocale proaspăt stoarse
- 50g zahăr
- Coaja rasă de la o portocală
- 50ml Grand Marnier (sau alt lichior de portocale)
- 50g unt
Pentru flambare
- 50ml Grand Marnier
- 50ml Cognac sau Brandy
Instrucțiuni de preparare a flamboaiantelor Crêpes Suzette
Pregătirea clătitelor
- Într-un bol mare, amestecă făina și sarea.
- Adaugă ouăle și laptele și amestecă bine până obții un aluat omogen.
- Topește untul și adaugă-l în aluat, amestecând bine.
- Încinge o tigaie antiaderentă și unge-o ușor cu unt sau ulei.
- Toarnă o porție mică de aluat în tigaie, întorcând-o pentru a acoperi întreaga suprafață.
- Gătește fiecare clătită timp de aproximativ 1-2 minute pe fiecare parte, până când devine ușor aurie. Repetă procedura până când termini tot aluatul.
Prepararea sosului de portocale
- Într-o tigaie mare, amestecă sucul de portocale, zahărul și coaja rasă de portocală.
- Adaugă Grand Marnier și lasă sosul să fiarbă la foc mic până când zahărul se dizolvă complet și sosul se îngroașă ușor.
- Adaugă untul și amestecă până când se topește complet și se amestecă bine cu celelalte ingrediente.
Asamblarea și flambarea de final
- Împăturește fiecare clătită în patru (vezi foto).
- Încălzește sosul de portocale pe foc mediu și apoi adaugă clătite în tigaie în tigaie, într-un sngur strat.
- Într-o ceașcă mică, încălzește Grand Marnier și Cognacul sau Brandy-ul.
- Îndepărtează tigaia de la foc, adaugă amestecul de Grand Marnier și Cognac în tigaie și aprinde-l cu o chibrit sau o brichetă.
- Agită ușor tigaia pentru a flamba crepele și sosul.
- După ce flacăra se stinge, servește imediat clătitele Suzette calde, adăugând sosul de portocale peste ele.
- Dacă au mai rămas clătite, reia pregătirea sosului de portocale și prepară-le și pe aceste conform instrucțiunilor de mai sus.
Clătitele Suzette sunt delicioase servite calde și proaspete, fiind o adevărată reprezentare a luxului și rafinamentului din bucătăria franceză.
Să ne fie de bine!
Aditivi: fără aditivi alimentari, fără E-uri
Producător: Foodspot.ro
Proveniență / origine: Franța