Și pentru că tot am povestit recent despre dovleac, dulceața de dovleac este o alegere delicioasă și inedită. Aveți în cele de mai jos o rețetă simplă , dar foarte gustoasă – încercați-o cu încredere, îmi veți mulțumi! 🙂
Ingrediente pentru dulceața de dovleac
- 1,5 kg de dovleac curățat și tăiat în cuburi mici
- 800 g de zahăr
- Sucul de la 2-3 lamâi
- Coaja rasă de la o lămâie
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 1/2 linguriță de cuișoare măcinate
- 1/2 ceașcă de nuci tocate (opțional)
- anason (opțional, doar pentru entuziaști)
Instrucțiuni de preparare a minunatei dulcețe de dovleac
- Dovleacul
- Curățați dovleacul de coajă și semințe. Tăiați-l în cuburi mici de aproximativ 1 cm.
- Zahărul
- Într-o cratiță mare, topiți zahărul la foc mediu până când obține o culoare auriu închis. Aveți grijă să nu-l ardeți!
- Adăugarea dovleacului în cratița cu pricina
- Adăugați cuburile de dovleac caramelizat în cratiță și amestecați bine până când sunt acoperite cu caramel.
- Adăugarea ingredientelor aromatice tot în cratița cu pricina
- Stoarceți sucul de lămâie și adăugați-l în cratiță. Adăugați și coaja rasă de lămâie, scorțișoara și cuișoarele măcinate. Amestecați bine.
- Gătirea dulceții în cratița cu pricina 🙂
- Reduceți sursa de încălzire la minim și lăsați compoziția să fiarbă încet, amestecând din când în când, timp de aproximativ 1,5-2 ore sau până când dovleacul este fraged și dulceața a căpătat consistența dorită (vezi pasul 6).
- Consistența
- Pentru a verifica consistența dulceții, puneți o picătură de dulceață pe o farfurie rece. Dacă se formează o peliculă și nu se împrăștie, dulceața este gata.
- Nucile și anasonul (opțional)
- Dacă doriți, adăugați nucile pisate în prealabil și 2-3 flori de anason stelat și amestecați bine.
- Sterilizarea borcanelor
- Sterilizați borcanele și capacul înainte de a pune dulceața în ele. Puteți face acest lucru fie prin fierbere, fie prin folosirea cuptorului clasic sau chiar a cuptorului cu microunde (eu l-am utilizat întotdeauna cu succes, puneți borcanele goale și fără capace 10 minute la puterea maximă).
- Umplerea borcanelor
- Turnați dulceața fierbinte în borcanele sterilizate și închideți-le imediat cu capacul. Folosiți mănuși sau prosoape de bucătarie pentru a nu vă arde.
- Răcirea și depozitarea
- Lăsați borcanele cu dulceață să se răcească complet înainte de a le depozita într-un loc răcoros și întunecat, într-o cămară sau pivniță, dacă aveți. 🙂
Dulceața aceasta este, credeți-mă, o minune! E perfectă pentru a fi savurată pe pâine prăjită sau, pentru cei mai stilați dintre noi alături de brânzeturi fine.
Să ne fie de foarte bine!