Alături de midiile gătite în fel și chip, hamsiile prăjite îmi amintesc de momente extrem de dragi petrecute și degustate la mal de Mare Neagră în vremuri mai liniștite și poate mai bune.
Ingrediente necesare pentru niște hamsii prăjite bune
- hamsii proaspete
- mălai sau făină
- mujdei de usturoi pentru kitul de consum complet
- sare
- ulei pentru prăjit (ulei de palmier?)
- 2-3 felii de lămâie mai grosuțe
Modul de preparare în trei pași simpli a hamsiilor prăjite
- Hamsiile se spală, se curăță (vezi în subsolul articolului cum se curăță eficient hamsiile), se sărează și se tăvălesc prin mălai.
- Se încinge bine uleiul într-o tigaie încăpătoare și se pun peștocii la prăjit la foc repede. Daca uleiul este îndeajuns de mult cât să acopere hamsiile în întregime, nici nu trebuie întoarse.
- Hamsiile unt gata prăjite în 5 minute, puneți-le pe masă calde, cu câteva felii mai grosuțe de lămâie alături, iar mujdeiul aferent va asigura un festin demn de Regele Pescar.
Idei bune
- Dacă alegi să treci hamsiile prin făină în loc de mălai, asigură-te ca ai la îndemână și ceva mămăligă neaoșă ca garnitură.
- Dacă nu vrei prajeli, poate încerci rețeta de hamsii marinate.
- La Petya în 2 Mai, am mâncat de mai multe ori ceatal prăjit, un soi de hamsie mai mare și mai cărnoasă, un pește foarte bun. Ceatalul are un maț negru care e imperativ a fi îndepărtat, altfel iese amar. Am căutat în comerțul capitalist, dar nu am găsit. Dacă aveți noroc, luați cu încredere și prăjiți-l ca pe hamsie.
Cum curățăm cu succes și talent hamsiile?
Eu unul prefer hamsiile fără cap și maruntaie. Pentru a eficientiza operațiunea de decapitare și eviscerare, recomand ruperea capului hamsiei dinspre partea dorsală către cea abdominală pentru a se desprinde împreuna cu maruntaiele.
Să ne fie de bine!
Producător: Foodspot.ro
Proveniență / origine: Bulgaria, România