Salată de conopidă cu maioneză și usturoi – rețetă înmiresmată
onctuoasă, flamboaiantă, puternică!
Conopida, această minunată legumă care nu a contenit să mă uimească prin versatilitatea-i de excepție, este vedeta acestei combinații deosebit de gustoasă și de inspirată, aș putea spune.
Ingrediente
o conopidă proaspătă, potrivită
3-4 căței usturoi
2-3 linguri de maionează bună (eventual homemade)
sare
piper
Mod de preparare
Conopida se curăță de frunze și se spala cu apă de izvor. Buchețelele se desprind de pe tulpină, se pun binișor într-o sită gospodărească și se mai trec printr-un jet de apă pentru eliminarea definitivă a eventualelor fire de praf sau cernoziom.
Se pune cu talent o oală cu apă la fiert dimpreună cu 2 lingurițe de sare. Când apa binevoiește a incepe saă fiarbă, se adaugă buchețelele de conopidă. Se fierb la foc liniștit și potrivit cca o jumătate de ora (până când au o consistență de opărit spre fiert sau devin vag translucide – scuze dacă v-am băgat în ceață) apoi se scurg în acceași sită gospodărească ca mai sus și se lasă cu smerenie la răcit.
Se curăță cu îndemânare și tărie de caratcer cațeii de usturoi, se taie mărunt sau se pisează cu dârzenie și se pune rezultatul miraculos într-o cana încapătoare, cu sare, și se lasă la macerat cca 10-15 min. Ulterior se adaugă maioneza și se amestecă până simțim clar un miros de ozon (glumesc!).
Buchețelele de conopidă se taie și se mărunțesc cu pricepere și după preferință apoi se pun intr-un bol; peste, se adaugă sare, piper și amestecul pregătit deja din maionează și usturoi; pătrunjelul se taie marunt și se pune și el in bol să ia parte la distracția gustativă și olfactivă.
Într-un final glorios și încântător, totul se amesteca cu grijă, se acoperă și se lasă la frigider exact atât cât vă lasă inima și pofta.
Sfaturi, recomandari suplimentare si alte informatii utile
Conopida nu trebuie fiartă excesiv pentru a nu se zdrobi la amestec.
Usturoiul trebuie lăsat cu sare pentru a da un gust mai bun sosului, dar pentru o preparare rapida, se pot adauga ingredientele separat, direct in bol, peste conopida fiarta.
Pentru un gust absolut desăvârșit, vă recomand să pregătiți conopida la un aparat de gătit cu aburi și vă asigur că nu veți regreta – practic, conopida își păstrează neatinse toate aromele posibile – rezultatul este extraordinar. Pentru cei intelesați în achiziția unui astfel de aparat minunat, am publicat un review fără briz-briz-uri și înflorituri pentru un Philips aici.
Să ne fie de bine!
PS
Am pus foto cu “opera” neamestecată, așa, de sanchi 🙂
Aditivi: fără aditivi alimentari, fără E-uri
Producător: Foodspot.ro
Faceam ceva asemanator cu dovlecei, dar a iesit incredibil cu conopida. ?
Foarte buna! ?
???