Sote de morcovi Cerul Gurii – rețetă apoteotică
Poate cea mai gustoasă variantă de pe tot mapamondul
Dacă este bine făcut, soteul de morcovi poate deveni o garnitură delicioasă, apreciată de adulți și copii în egală masură. Rețeta povestită mai jos ne ajută, zic eu, să atingem și să depășim acest deziderat. Așadar, să purcedem la treabă!
Ingrediente necesare pentru cel mai bun sote de morcovi
- morcovi cați puteți duce și aduce (glumesc, 1 kg)
- ulei de masline
- sare
- zahăr brun (optional, dar recomandat pentru un gust mai pronunțat)
- piper macinat
- doi – trei cațelandri de usturoi sau o linguriță de usturoi granulat pentru cei comozi
Mod de preparare a soteului de morcovi epic
- Morcovii se spală bine, se curăță cu sârguință și se feliază longitudinal Julienne cu răbdare, multa răbdare și rafinament. Mulți preferă varianta datului prin răzătoarea mare, dar vă garantez ca fâșiuțele taiate cu grijă și migală asiatică nu au egal.
- Așadar, pornim la drum cu un kilogram frumos de morcovi pregătiți pentru sote-ul despre care povestesc. Spargem cațeii de usturoi cu o lamă de cuțit, punem una-două linguri de ulei de masline într-un wok sau tigaie incăpătoare, încingem fără să abuzăm, aruncăm delicat usturoiul și-l lăsăm să sfârâie până se rumenește ușor (amestecând din când in când, așa cum e și normal).
- Adăugăm apoi tăietura de morcovi, presărăm o linguriță de sare și o lingură de zahăr alb sau zahăr brun dacă aveți în cămară și înabușim totul cu un capac, fără să amestecăm.
- Ținem așa totul ferecat 2-3 minute la foc mediu-iute, apoi dăm capacul de-o parte și amestecăm cu grijă, apoi acoperim din nou si amestecăm cu atenție doar din 3 in 3 minute.
- La a doua ridicare de capac, adaugăm piperul, gustăm si completam cu sare / zahăr daca este nevoie; adaugăm și usturoiul granulat dacă s-a mers pe aceasta variantă.
- Când sosul rezultat din condens s-a retras și s-a concentrat, lăsăm wok-ul / tigaia fără capac și amestecăm ușor până când „fideaua” morcovicioasă devine aproape caramelizată.
- La final, taieturile de morcov trebuie să fie bine definite, ușor cremoase, catifelate și pline de gust. Ceva special, vă spun!
Să ne fie de bine!
Alte variante ale rețetei
Pentru o experienta intensă, puteți presăra și patrunjel proaspăt peste produsul finit.
Pentru iubitorii de „chinezești”: utilizați ulei de wok sau adaugati o linguriță-două de ulei de susan, puneți sos de soia în loc de sare și presărați cu semințe de susan.
Sfaturi și recomandări suplimentare
Nu faceți niciodata greșeala de a adauga apă în timpul prepararii și de a fierbe astfel morcovul din sote. Înabușiți-l cum v-am povestit si veți mânca sote (asta și înseamnă sote: înăbușit cu ceva ulei la foc cuminte), nu morcovi fierți și triști; e o mare diferență între cele doua variante.
Dacă aveți nenorocul să aveți de-a face cu ceva morocovi lemnoși, seci și palizi, renuntați să faceti ceva cu ei. Dați-i la iepurii din dotare.
Zahărul brun conferă un gust și o aroma aparte preparatului, încercați varianta cu încredere.
Sugestii de prezentare și servire
Vă asigur că atât adulții cât și copiii vor adora soteul de morcovi „à la Cerul Gurii”. Merge de minune alături de cărnuri si pește (o combinație interesanta e cea formată din somon la grătar sau la cuptor, alaturi de spanac piure si soteul nostru de morcovi).
Producător: Foodspot.ro
/(|
( :
__\ \ _____
(____) `|
(____)| |
(____).__|
(___)__.|_____
Am incercat o chestier dar nu prea a iesit. Excelenta reteta, mancat, placut! Nu se compara cu varianta fiarta :)))
Nu stu ce cauta usturoiul si uleiul de masline in compozitie….denatureaza gustul. Bunica mea care era nascuta acum un veac jumate, cand facea mancaruri de post „boieresti” facea mancare de prune uscate, de gutui ,de telina si acest sote de morcovi care se lucra cu zahar CARAMELIZAT.Daca caramelizezi o juma de ora morcovii, se duce dra…lui vitamina A, si atunci de ce-i mai gatim? Uleiul de masline, hodoronc tronc, schimba gustul catre salata.Se pun morcovii rasi in tigaia cu ulei normal, fara gust specific(un kg morcovi rasi e foarte mult, eu il fac din 500-600gr, depinde de cati membri are familia).Se amesteca mereu si se adauga cate o lingura de apa calda daca morcovii nu sunt zemosi(in martie sunt mai uscati), faci zahar caramel din 3 linguri zahar normal la cap(chestia cu brunul e o fitza recenta, comerciala), si daca ai dexteritate in aceeasi tigaie, intr-un colt, caramelizezi zaharul, daca nu, schimbi tigaile…..Si nu va mai ganditi ca ce nociv e acest zahar, 3 linguri de 3 ori pe an cand faci sote ! Bunicile mele au trait 90 de ani si nu au murit de la zahar.Si se mancau dulceturi si prajituri zilnic!
Cu tot respectul, voi face cateva observatii:
– cantitatea de usturoi pentru un kilogram de morcovi (4 persoane) este potrivita pentru a varia putin gustul soteului ce poate deveni usor monoton cand este folosit ca garnitura pentru alte mancaruri 😉
– nu vad unde scrie ceva de caramelizare timp de jumatate de ora in text. Singura mentiune ar fi ca timpul de preparare e mai mic de 30 min., ceea e ceva putin diferit. Cat despre vitamine, la acea cantitate de morcovi, temperatura preparatului este indeajuns de scazuta sa conserve cat mai bine caracterisiticile nutritionale ale morcovului.
– taiatul morcovilor asa cum este specificat in reteta ajuta la mentinerea sucului in fibre.
– zaharul brun este un zahar nerafinat, cu un gust specific si interesant de cele mai multe ori. Oricum, in textul retetei apare ca fiind optional.
Multumesc pentru participare si recomandari!
Daca tot e sa ne luptam in bunici, a mea punea putin zahar de fiecare data. Iar la dulceturi se punea chiar si la inceputul secolului 20 zahar rafinat, care e acelasi cu cel de azi. Cred, doamna Simona, ca ati avut o zi grea!
Ba nu denatureaza deloc, ci dimpotriva!
Foarte buna varianta asta, multumesc!!
👌 nota 10!
Bestial!!
Oau!
2 linguriţe de ulei de susan e prea mult. Un fir de ulei (sub 1 linguriţă) adăugat chiar înainte de servire e suficient.
Dupa reteta de varza dulce la cuptor asta va fi urmatoarea pe care o voi incerca. Mi s-a facut asa o pofta citind-o ca maine la 8 sunt direct in piata sa iau morcovi!
bun, bun!!!
Delicios!!
Am facut azi cu niste morcovi bio de la Carrefour si a iesit perfect, sa ne fie de bine! 🙂
Foarte ok, felicitari!!
Excelenta abordare, multumesc pt idee!!
Asta e reteta celebra la basarabeni, noi mai cumparam de la ei si e foarte buna si foarte sanatoasa !