Rețete culinare bune și foarte bune

Sote de morcovi Cerul Gurii – rețetă apoteotică

Dacă este bine făcut, soteul de morcovi poate deveni o garnitură delicioasă, apreciată in egală masură de adulți si copii. Rețeta povestită  mai jos ne ajută, zic eu, să atingem și să depășim acest deziderat. Așadar, să purcedem la treabă!

Ingrediente:
morcovi cați puteți duce și aduce (glumesc, 1 kg)
ulei de masline
sare
zahăr brun (optional)
piper macinat
doi – trei cațelandri de usturoi sau o linguriță de usturoi granulat pentru cei comozi

Mod de preparare:
Morcovii se spală bine, se curăță cu sârguință și se feliază longitudinal Julienne cu răbdare, multa răbdare și rafinament. Mulți preferă varianta datului prin răzătoarea mare, dar vă garantez ca fâșiuțele taiate cu grijă și migalș asiatică nu au egal.

Așadar, pornim la drum cu un kilogram frumos de morcovi pregătiți pentru sote-ul despre care povestesc. Spargem cațeii de usturoi cu o lamă de cuțit, punem vreo două linguri de ulei de masline într-un wok sau tigaie incăpătoare, încingem fără să abuzăm, aruncăm delicat usturoiul și-l lăsăm să sfârâie până se rumenește ușor (amestecând din când in când, așa cum e și normal). Adăugăm apoi tăietura de morcovi, presărăm o linguriță de sare și o lingură de zahăr alb sau zahăr brun dacă aveți în cămară și înabușim totul cu un capac, fără să amestecam. Ținem așa totul ferecat 2-3 minute la foc mediu-iute, apoi dăm capacul de-o parte și amestecăm cu grijă, apoi acoperim din nou si amestecăm cu atenție doar din 3 in 3 minute. La a doua ridicare de capac, adaugăm piperul, gustăm si completam cu sare / zahăr daca este nevoie; adaugăm ăi usturoiul granulat dacă s-a mers pe aceasta variantă.

Când sosul rezultat din condens s-a retras și s-a concentrat, lăsăm wok-ul / tigaia fără capac și amestecșm ușor până când „fideaua” morcovicioasa devine aproape caramelizată.

La final, taieturile de morcov trebuie să fie bine definite, ușor cremoase, catifelate și pline de gust. Ceva special, vă spun.

Să ne fie de bine!

Alte variante ale retetei:
Pentru o experienta intensa, puteti presara si patrunjel peste produsul finit.
Pentru iubitorii de „chinezesti”: utilizati ulei de wok sau adaugati o lingurita-doua de ulei de susan, puneti sos de soia in loc de sare si presarati cu seminte de susan.

Sfaturi si recomandari suplimentare:
Nu faceti niciodata greseala de a adauga apa in timpul prepararii si de a fierbe morcovul din sote. Innabusiti-l cum v-am povestit si veti manca sote (asta si inseamna sote –  inabusit in ulei la foc cuminte), nu morcovi fierti – e o mare diferenta intre cele doua variante.

Daca aveti nenorocul sa aveti de-a face cu ceva morocovi lemnosi, seci si palizi, renuntati si faceti altceva cu ei.

Zaharul brun confera un gust si o aroma aparte preparatului, incercati varianta cu incredere.

Sugestii de prezentare si servire:
Va asigur ca atat adultii cat si copiii vor adora soteul de morcovi „à la Cerul Gurii”. Merge de minune alaturi de carnuri, si peste (o combinatie interesanta e cea formata din somon la gratar sau la cuptor, alaturi de spanac piure si soteul nostru de morcovi).

Timp de preparare (estimativ, exclusiv timp de gatire): < 30 min.
Valoare energetica (calorii / 100 g produs): 23 kcal
Buget estimativ: cca. 10 lei sau cat va lasa inima 🙂

cg 04.2013



Alte recomandări

Abonare
Anunță-mă când apar
guest
7 Comentarii
cele mai vechi
cele mai noi cele mai apreciate
Inline Feedbacks
View all comments
Coca Chanel

/(|
( :
__\ \ _____
(____) `|
(____)| |
(____).__|
(___)__.|_____

Coca Chanel

Am incercat o chestier dar nu prea a iesit. Excelenta reteta, mancat, placut! Nu se compara cu varianta fiarta :)))

Simona Ciani

Nu stu ce cauta usturoiul si uleiul de masline in compozitie….denatureaza gustul. Bunica mea care era nascuta acum un veac jumate, cand facea mancaruri de post „boieresti” facea mancare de prune uscate, de gutui ,de telina si acest sote de morcovi care se lucra cu zahar CARAMELIZAT.Daca caramelizezi o juma de ora morcovii, se duce dra…lui vitamina A, si atunci de ce-i mai gatim? Uleiul de masline, hodoronc tronc, schimba gustul catre salata.Se pun morcovii rasi in tigaia cu ulei normal, fara gust specific(un kg morcovi rasi e foarte mult, eu il fac din 500-600gr, depinde de cati membri are familia).Se amesteca mereu si se adauga cate o lingura de apa calda daca morcovii nu sunt zemosi(in martie sunt mai uscati), faci zahar caramel din 3 linguri zahar normal la cap(chestia cu brunul e o fitza recenta, comerciala), si daca ai dexteritate in aceeasi tigaie, intr-un colt, caramelizezi zaharul, daca nu, schimbi tigaile…..Si nu va mai ganditi ca ce nociv e acest zahar, 3 linguri de 3 ori pe an cand faci sote ! Bunicile mele au trait 90 de ani si nu au murit de la zahar.Si se mancau dulceturi si prajituri zilnic!

Stanca

Foarte buna varianta asta, multumesc!!

LauraT

👌 nota 10!

Adina

Bestial!!

Back to top button
7
0
Tu ce părere ai? Comentezi?x
()
x