Acasa / Retete culinare / Sote de morcovi Cerul Gurii – reteta

Sote de morcovi Cerul Gurii – reteta

Daca este bine facut, soteul de morcovi poate deveni o garnitura delicioasa, apreciata in egala masura de adulti si copii. Reteta de mai jos (publicata initial pe cerulgurii.ro si repovestita aici) ne ajuta sa atingem si sa depasim acest deziderat. Asadar, la treaba!

Ingrediente:
morcovi cati puteti duce si aduce (glumesc, 1 kg)
ulei de masline
sare
zahar brun (optional)
piper macinat
doi – trei catelandri de usturoi sau o lingurita de usturoi granulat pentru cei comozi

Mod de preparare:
Morcovii se spala bine, se curata cu sarguinta si se feliaza longitudinal „fideluta” cu rabdare, cu multa rabdare. Multi prefera varianta obtinuta datul prin razatoarea mare, dar va garantez ca fasiutele taiate cu grija si migala asiatica nu au egal.

Bun, pornim la drum cu un kilogram frumos de morcovi. Spargem cateii de usturoi cu o lama de cutit, punem vreo doua linguri de ulei de masline intr-un wok sau tigaie incapatoare, il incingem bine, aruncam delicat usturoiul si-l lasam sa sfaraie pana se rumeneste usor (amestecand din cand in cand, evident). Adaugam apoi taietura de morcovi, presaram o lingurita de sare si o lingura de zahar brun si acoperim cu un capac, fara sa amestecam. Tinem asa totul ferecat 2-3 minute, apoi dam capacul de-o parte si amestecam cu grija, apoi acoperim din nou si amestecam cu atentie doar din 3 in 3 minute. La a doua ridicare de capac, adaugam piperul, gustam si completam cu sare / zahar daca este nevoie; adaugam si usturoiul granulat daca s-a mers pe aceasta varianta.

Cand sosul rezultat din condens s-a retras, lasam wok-ul / tigaia fara capac si amestecam usor pana cand „fideaua” morcovicioasa devine aproape caramelizata.

Taieturile de morcov trebuie sa fie bine definite, usor cremoase, catifelate si pline de gust. Ceva sepcial, va spun. Sa ne fie de bine!

Alte variante ale retetei:
Pentru o experienta intensa, puteti presara si patrunjel peste produsul finit.
Pentru iubitorii de „chinezesti”: utilizati ulei de wok sau adaugati o lingurita-doua de ulei de susan, puneti sos de soia in loc de sare si presarati cu seminte de susan.

Sfaturi si recomandari suplimentare:
Nu faceti niciodata greseala de a adauga apa in timpul prepararii si de a fierbe morcovul din sote. Innabusiti-l cum v-am povestit si veti manca sote (asta si inseamna sote –  inabusit in ulei la foc cuminte), nu morcovi fierti – e o mare diferenta intre cele doua variante.

Sugestii de prezentare si servire:
Va asigur ca atat adultii cat si copiii vor adora soteul de morcovi „à la Cerul Gurii”. Merge de minune alaturi de carnuri, si peste (o combinatie interesanta e cea formata din somon la gratar sau la cuptor, alaturi de spanac piure si soteul nostru de morcovi).

Timp de preparare (estimativ, exclusiv timp de gatire): < 30 min.
Valoare energetica (calorii / 100 g produs): 23 kcal
Buget estimativ: cca. 10 lei sau cat va lasa inima 🙂

cg 04.2013

vezi şi

Boabe de soia coapte – reteta

O reteta simpla de fasole soia coapta, hranitoare, sanatoasa si cu un gust extrem de interesant.

Comentarii

2 comentarii la "Sote de morcovi Cerul Gurii – reteta"

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai apreciate
Coca Chanel
Cititor

/(|
( :
__\ \ _____
(____) `|
(____)| |
(____).__|
(___)__.|_____

Coca Chanel
Cititor

Am incercat o chestier dar nu prea a iesit. Excelenta reteta, mancat, placut! Nu se compara cu varianta fiarta :)))