Acasă / Rețete culinare / Sote de morcovi Cerul Gurii – rețetă

Sote de morcovi Cerul Gurii – rețetă

Dacă este bine făcut, soteul de morcovi poate deveni o garnitură delicioasă, apreciată in egală masură de adulți si copii. Rețeta ce descrisă în cele de mai jos ne ajută, zic eu, să atingem și să depășim acest deziderat. Așadar, să purcedem la treabă!

Ingrediente:
morcovi cati puteti duce si aduce (glumesc, 1 kg)
ulei de masline
sare
zahar brun (optional)
piper macinat
doi – trei catelandri de usturoi sau o lingurita de usturoi granulat pentru cei comozi

Mod de preparare:
Morcovii se spala bine, se curata cu sarguinta si se feliaza longitudinal Julienne cu rabdare, multa rabdare și rafinament. Multi prefera varianta datului prin razatoarea mare, dar va garantez ca fâșiuțele taiate cu grija si migala asiatica nu au egal.

Bun, pornim la drum cu un kilogram frumos de morcovi. Spargem cateii de usturoi cu o lama de cutit, punem vreo doua linguri de ulei de masline intr-un wok sau tigaie incapatoare, il incingem fara sa abuzam, aruncam delicat usturoiul si-l lasam sa sfaraie pana se rumeneste usor (amestecand din cand in cand, evident). Adaugam apoi taietura de morcovi, presaram o lingurita de sare si o lingura de zahar sau zahar brun si acoperim cu un capac, fara sa amestecam. Tinem asa totul ferecat 2-3 minute, apoi dam capacul de-o parte si amestecam cu grija, apoi acoperim din nou si amestecam cu atentie doar din 3 in 3 minute. La a doua ridicare de capac, adaugam piperul, gustam si completam cu sare / zahar daca este nevoie; adaugam si usturoiul granulat daca s-a mers pe aceasta varianta.

Cand sosul rezultat din condens s-a retras si s-a concentrat, lasam wok-ul / tigaia fara capac si amestecam usor pana cand „fideaua” morcovicioasa devine aproape caramelizata.

La final, taieturile de morcov trebuie sa fie bine definite, usor cremoase, catifelate si pline de gust. Ceva special, va spun.

Sa ne fie de bine!

Alte variante ale retetei:
Pentru o experienta intensa, puteti presara si patrunjel peste produsul finit.
Pentru iubitorii de „chinezesti”: utilizati ulei de wok sau adaugati o lingurita-doua de ulei de susan, puneti sos de soia in loc de sare si presarati cu seminte de susan.

Sfaturi si recomandari suplimentare:
Nu faceti niciodata greseala de a adauga apa in timpul prepararii si de a fierbe morcovul din sote. Innabusiti-l cum v-am povestit si veti manca sote (asta si inseamna sote –  inabusit in ulei la foc cuminte), nu morcovi fierti – e o mare diferenta intre cele doua variante.

Daca aveti nenorocul sa aveti de-a face cu ceva morocovi lemnosi, seci si palizi, renuntati si faceti altceva cu ei.

Zaharul brun confera un gust si o aroma aparte preparatului, incercati varianta cu incredere.

Sugestii de prezentare si servire:
Va asigur ca atat adultii cat si copiii vor adora soteul de morcovi „à la Cerul Gurii”. Merge de minune alaturi de carnuri, si peste (o combinatie interesanta e cea formata din somon la gratar sau la cuptor, alaturi de spanac piure si soteul nostru de morcovi).

Timp de preparare (estimativ, exclusiv timp de gatire): < 30 min.
Valoare energetica (calorii / 100 g produs): 23 kcal
Buget estimativ: cca. 10 lei sau cat va lasa inima 🙂

cg 04.2013

vezi şi

Cartofi copți cu bacon și alte dichisuri – rețetă gustoasă, de iarna

O varianta ceva mai gustoasa a retetei clasice de cartofi copti cuprinzand cateva fineturi culinare demne de inceputul iernii.

Comentarii

5 comentarii la "Sote de morcovi Cerul Gurii – rețetă"

avatar
  Abonare  
cele mai noi cele mai vechi cele mai apreciate
Anunță-mă când apar
Coca Chanel
Cititor

/(|
( :
__\ \ _____
(____) `|
(____)| |
(____).__|
(___)__.|_____

Coca Chanel
Cititor

Am incercat o chestier dar nu prea a iesit. Excelenta reteta, mancat, placut! Nu se compara cu varianta fiarta :)))

Simona Ciani
Cititor

Nu stu ce cauta usturoiul si uleiul de masline in compozitie….denatureaza gustul. Bunica mea care era nascuta acum un veac jumate, cand facea mancaruri de post „boieresti” facea mancare de prune uscate, de gutui ,de telina si acest sote de morcovi care se lucra cu zahar CARAMELIZAT.Daca caramelizezi o juma de ora morcovii, se duce dra…lui vitamina A, si atunci de ce-i mai gatim? Uleiul de masline, hodoronc tronc, schimba gustul catre salata.Se pun morcovii rasi in tigaia cu ulei normal, fara gust specific(un kg morcovi rasi e foarte mult, eu il fac din 500-600gr, depinde de cati membri are familia).Se amesteca mereu si se adauga cate o lingura de apa calda daca morcovii nu sunt zemosi(in martie sunt mai uscati), faci zahar caramel din 3 linguri zahar normal la cap(chestia cu brunul e o fitza recenta, comerciala), si daca ai dexteritate in aceeasi tigaie, intr-un colt, caramelizezi zaharul, daca nu, schimbi tigaile…..Si nu va mai ganditi ca ce nociv e acest zahar, 3 linguri de 3 ori pe an cand faci sote ! Bunicile mele au trait 90 de ani si nu au murit de la zahar.Si se mancau dulceturi si prajituri zilnic!

Stanca
Cititor

Foarte buna varianta asta, multumesc!!