Rețete culinare bune și foarte bune

Sote de morcovi Cerul Gurii – rețetă apoteotică

Poate cea mai gustoasă variantă de pe tot mapamondul 🥕

Dacă este bine făcut, soteul de morcovi poate deveni o garnitură delicioasă, apreciată de adulți și copii în egală masură. Rețeta povestită  mai jos ne ajută, zic eu, să atingem și să depășim acest deziderat. Așadar, să purcedem la treabă!

Ingrediente

morcovi cați puteți duce și aduce (glumesc, 1 kg)
ulei de masline
sare
zahăr brun (optional)
piper macinat
doi – trei cațelandri de usturoi sau o linguriță de usturoi granulat pentru cei comozi

Mod de preparare

Morcovii se spală bine, se curăță cu sârguință și se feliază longitudinal Julienne cu răbdare, multa răbdare și rafinament. Mulți preferă varianta datului prin răzătoarea mare, dar vă garantez ca fâșiuțele taiate cu grijă și migalș asiatică nu au egal.

Așadar, pornim la drum cu un kilogram frumos de morcovi pregătiți pentru sote-ul despre care povestesc. Spargem cațeii de usturoi cu o lamă de cuțit, punem vreo două linguri de ulei de masline într-un wok sau tigaie incăpătoare, încingem fără să abuzăm, aruncăm delicat usturoiul și-l lăsăm să sfârâie până se rumenește ușor (amestecând din când in când, așa cum e și normal). Adăugăm apoi tăietura de morcovi, presărăm o linguriță de sare și o lingură de zahăr alb sau zahăr brun dacă aveți în cămară și înabușim totul cu un capac, fără să amestecăm. Ținem așa totul ferecat 2-3 minute la foc mediu-iute, apoi dăm capacul de-o parte și amestecăm cu grijă, apoi acoperim din nou si amestecăm cu atenție doar din 3 in 3 minute. La a doua ridicare de capac, adaugăm piperul, gustăm si completam cu sare / zahăr daca este nevoie; adaugăm ăi usturoiul granulat dacă s-a mers pe aceasta variantă.

Când sosul rezultat din condens s-a retras și s-a concentrat, lăsăm wok-ul / tigaia fără capac și amestecăm ușor până când „fideaua” morcovicioasă devine aproape caramelizată.

La final, taieturile de morcov trebuie să fie bine definite, ușor cremoase, catifelate și pline de gust. Ceva special, vă spun.

Să ne fie de bine!

Alte variante ale rețetei

Pentru o experienta intensă, puteți presăra și patrunjel proaspăt peste produsul finit.
Pentru iubitorii de „chinezești”: utilizați ulei de wok sau adaugati o linguriță-două de ulei de susan, puneți sos de soia în loc de sare și presărați cu semințe de susan.

Sfaturi și recomandări suplimentare

Nu faceți niciodata greșeala de a adauga apă in timpul prepararii și de a fierbe morcovul din sote. Înabușiți-l cum v-am povestit si veți mânca sote (asta și înseamnă sote: înăbușit cu ceva ulei la foc cuminte), nu morcovi fierți și triști; e o mare diferență între cele doua variante.

Dacă aveți nenorocul să aveți de-a face cu ceva morocovi lemnoși, seci și palizi, renuntați să faceti ceva cu ei. Dați-i la iepurii din dotare.

Zahărul brun conferă un gust și o aroma aparte preparatului, încercai varianta cu încredere.

Sugestii de prezentare și servire

Va asigur ca atat adultii cat si copiii vor adora soteul de morcovi „à la Cerul Gurii”. Merge de minune alaturi de carnuri si pește (o combinatie interesanta e cea formata din somon la gratar sau la cuptor, alaturi de spanac piure si soteul nostru de morcovi).

cg 04.2013



Abonare
Anunță-mă când apar
guest

10 Comentarii
cele mai vechi
cele mai noi cele mai apreciate
Inline Feedbacks
View all comments
Coca Chanel
Coca Chanel
10 februarie 2018 18:30

/(|
( :
__\ \ _____
(____) `|
(____)| |
(____).__|
(___)__.|_____

Coca Chanel
Coca Chanel
Răspuns pentru  Coca Chanel
10 februarie 2018 18:31

Am incercat o chestier dar nu prea a iesit. Excelenta reteta, mancat, placut! Nu se compara cu varianta fiarta :)))

Simona Ciani
Simona Ciani
11 martie 2018 10:16

Nu stu ce cauta usturoiul si uleiul de masline in compozitie….denatureaza gustul. Bunica mea care era nascuta acum un veac jumate, cand facea mancaruri de post “boieresti” facea mancare de prune uscate, de gutui ,de telina si acest sote de morcovi care se lucra cu zahar CARAMELIZAT.Daca caramelizezi o juma de ora morcovii, se duce dra…lui vitamina A, si atunci de ce-i mai gatim? Uleiul de masline, hodoronc tronc, schimba gustul catre salata.Se pun morcovii rasi in tigaia cu ulei normal, fara gust specific(un kg morcovi rasi e foarte mult, eu il fac din 500-600gr, depinde de cati membri are familia).Se amesteca mereu si se adauga cate o lingura de apa calda daca morcovii nu sunt zemosi(in martie sunt mai uscati), faci zahar caramel din 3 linguri zahar normal la cap(chestia cu brunul e o fitza recenta, comerciala), si daca ai dexteritate in aceeasi tigaie, intr-un colt, caramelizezi zaharul, daca nu, schimbi tigaile…..Si nu va mai ganditi ca ce nociv e acest zahar, 3 linguri de 3 ori pe an cand faci sote ! Bunicile mele au trait 90 de ani si nu au murit de la zahar.Si se mancau dulceturi si prajituri zilnic!

Stanca
Stanca
20 martie 2018 11:45

Foarte buna varianta asta, multumesc!!

LauraT
LauraT
26 mai 2018 9:50

👌 nota 10!

Adina
28 iulie 2020 23:56

Bestial!!

Sorana
Sorana
9 octombrie 2021 8:41

Oau! 👍

Bucătărescu
Bucătărescu
7 februarie 2022 13:52

2 linguriţe de ulei de susan e prea mult. Un fir de ulei (sub 1 linguriţă) adăugat chiar înainte de servire e suficient.

Flavi
Flavi
23 iulie 2022 21:48

Dupa reteta de varza dulce la cuptor asta va fi urmatoarea pe care o voi incerca. Mi s-a facut asa o pofta citind-o ca maine la 8 sunt direct in piata sa iau morcovi!

Back to top button
10
0
Tu ce părere ai? Comentezi?x
Breaking News Aripioare de porc