Rețete culinare bune și foarte bune
Tartă cu praz și brânză feta – rețetă desfătătoare
O minune crocantă pentru fanii prazului!
Tarta cu praz și brânză feta este perfectă pentru o cină ușoară sau pentru a fi savurată într-o zi specială.
Așa cum am scris și mai jos, am folosit de-a lungul timpului mai multe tipuri de brânzeturi și rezultatul a fost o adevărată desfătare de fiecare dată, faza cu feta e pentru hipsterul din noi. 🙂 Regula e ca brânza să fie cât mai grasă și lipsită de zer, iar prazul să fie din cel bun, neaoș, aromat, nu varianta extraterestră / olandeză.
Ingrediente tartă cu praz și feta
Aluat
- 250 g făină
- 125 g unt rece, tăiat cubulețe
- un ou
- 3 linguri apă rece
- un praf de sare
Umplutură
- 4-5 fire de praz
- 200 g brânză de capră sau brânză feta, sfărâmată (am folosit cu succes și telemea locală și chiar brânză de burduf – a ieșit totul minunat)
- 3 ouă
- 200 ml smântână grasă, omogenă, fără zer
- 100 ml lapte
- o lingură ulei de măsline
- sare și piper după gust
- mărar proaspăt, tocat
Instrucțiuni de preparare a tartei cu praz și feta
- Într-un bol mare, amestecați făina cu sarea. Adăugați cuburile de unt și folosiți vârful degetelor pentru a frământa până când compoziția devine măruntă și nisipoasă.
- Adăugați oul și apa rece în compoziție. Amestecați cu o lingură de lemn sau cu mâinile până când se formează un aluat omogen.
- Formați o „bilă” din aluat, înfășurați-o în folie alimentară și puneți-o la frigider să se odihnească pentru cel puțin 30 de minute.
- Curățați și tăiați prazul în bucăți subțiri. Puteți utiliza doar partea albă a prazului pentru o textură mai fină.
- Într-o tigaie, încălziți uleiul de măsline și căliți prazul la foc mediu până când devine moale, timp de aproximativ 5-7 minute. Scurgeți-l bine și lăsați-l să se răcească.
- Într-un bol separat, amestecați ouăle cu smântâna și laptele. Adăugați brânza feta sau brânza de capră sfărâmată. Condimentați cu sare și piper după gust.
- Încălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Scoateți aluatul din frigider și întindeți-l pe o suprafață ușor făinată. Întins fiind, transferați-l într-o formă de tartă, acoperind și marginile formei.
- Introduceți tava în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 10 minute pentru a coace ușor aluatul.
- După pre-coacere, adăugați prazul călit peste aluatul copt.
- Turnați amestecul de ou și brânză peste praz.
- Punctele 4 și 5 se pot uni într-un singur pas amestecând în bol prazul călit cu brânza și ouale (vezi foto). Mie îmi plac la fel de mult ambele variante: și umplutură amestecată și separată.
- Coaceți tarta în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când umplutura este fermă și aurie.
- Lăsați tarta să se răcească timp de 10-15 minute înainte de a o tăia.
- Presărați mărarul tocat deasupra și serviți tarta caldă sau la temperatura camerei (mărarul se poate adaugă și în umplutură – dă o aromă excelentă întregii povești).
Să ne fie de bine, să ne trăiască prazul! Pentru dependenții inconsolabili, am și rețeta de ciorbă de praz, amin!
Aditivi: fără aditivi alimentari, fără E-uri
Producător: Foodspot.ro
Proveniență / origine: România