Ciulamaua de pui cu ciuperci este un preparat tradițional românesc, gustos și sățios. În cele de mai jos ai rețeta simplă și corectă a ciulamalei de pui, fără briz-brizuri inutile.
Ingredientele necesare pentru cea mai bună ciulama de pui cu ciuperci
- 500 g piept de pui (sau pulpe de pui dezosate)
- 300 g ciuperci (champignon sau alte tipuri de ciuperci preferate)
- o ceapă medie
- 3 linguri ulei de floarea-soarelui (sau unt – de preferat)
- 3 linguri făină
- 500 ml lapte
- 500 ml supă stoc de pui sau apă
- sare și piper după gust
- o legătură de mărar proaspăt
Modul de preparare a ciulamalei de pui cu ciuperci
- Spală pieptul de pui și taie-l cubulețe.
- Curăță ciupercile și taie-le felii sau cum preferi.
- Curăță și toacă mărunt ceapa.
- Într-o cratiță potrivită, încălzește 2 linguri de ulei și adaugă bucățile de piept de pui. Gătește-le până devin albe și ușor rumenite.
- Adaugă ceapa tocată și continuă călirea împreună până când ceapa devine translucidă.
- Adaugă ciupercile feliate, acoperă oala cu un capac și gătește totul împreună până ciupercile își lasă apa și se înmoaie. Pune un praf de sare pentru a ajuta la eliberarea apei din ciuperci.
- Într-o altă cratiță, încălzește o lingură de ulei (sau unt) și adaugă făina. Amestecă rapid pentru a nu se arde, până când făina capătă o culoare aurie deschisă.
- Adaugă treptat laptele, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Poți folosi un tel pentru a face acest lucru mai eficient.
- Adaugă și supa de pui (sau apa) treptat, continuând să amesteci până obții un sos omogen și gros.
- Adaugă amestecul de pui și ciuperci în sosul de ciulama. Amestecă bine și lasă să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 10-15 minute, până când toate ingredientele sunt bine combinate și ciulamaua are consistența dorită.
- Potrivește de sare și piper după gust.
- Oprește focul și adaugă mărarul tocat fin, amestecă bine.
- Pune la masă ciulamaua de pui cu ciuperci caldă, alături de mămăligă, pâine proaspătă sau orez.
Sfaturi și informații neprețuite
- Pentru un gust mai bogat, poți adăuga 1-2 căței de usturoi zdrobiți la amestecul de pui și ciuperci.
- Dacă preferi un sos mai cremos, poți înlocui o parte din lapte cu smântână fermentată sau de gătit.
- Din rețeta aceasta se pot face de fapt trei tipuri de ciulama, toate la fel de bune: de pui cu ciuperci, doar de ciuperci sau doar de pui – eliminați puiul sau ciupercile, după caz și gaz. 🙂
Să ne fie de bine!