Rețete culinare bune și foarte bune

Ciulama de pui cu ciuperci – rețeta aia bună-bună

De vis, literalmente!

Ciulamaua de pui cu ciuperci este un preparat tradițional românesc, gustos și sățios. În cele de mai jos ai rețeta simplă și corectă a ciulamalei de pui, fără briz-brizuri inutile.

Ingredientele necesare pentru cea mai bună ciulama de pui cu ciuperci

  • 500 g piept de pui (sau pulpe de pui dezosate)
  • 300 g ciuperci (champignon sau alte tipuri de ciuperci preferate)
  • o ceapă medie
  • 3 linguri ulei de floarea-soarelui (sau unt – de preferat)
  • 3 linguri făină
  • 500 ml lapte (sau apă)
  • 500 ml supă stoc de pui (sau apă)
  • sare și piper după gust
  • o legătură mărar proaspăt

Modul de preparare a ciulamalei de pui cu ciuperci

  1. Spală pieptul de pui și taie-l cubulețe.
  2. Curăță ciupercile și taie-le felii.
  3. Curăță și toacă mărunt ceapa.
  4. Într-o cratiță, încălzește 2 linguri de ulei și adaugă bucățile de pui. Gătește-le până devin albe și ușor rumenite.
  5. Adaugă ceapa tocată și mai călește-le împreună până ceapa devine translucidă.
  6. Adaugă ciupercile feliate și gătește totul împreună până ciupercile își lasă apa și se înmoaie. Pune un praf de sare pentru a ajuta la eliberarea apei din ciuperci.
  7. Într-o altă cratiță, încălzește o lingură de ulei (sau unt) și adaugă făina. Amestecă rapid pentru a nu se arde, până când făina capătă o culoare aurie deschisă.
  8. Adaugă treptat laptele (sau apa), amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Poți folosi un tel pentru a face acest lucru mai eficient.
  9. Adaugă și supa de pui (sau apa) treptat, continuând să amesteci până obții un sos omogen și gros.
  10. Adaugă amestecul de pui și ciuperci în sosul de ciulama. Amestecă bine și lasă să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 10-15 minute, până când toate ingredientele sunt bine combinate și ciulamaua are consistența dorită.
  11. Potrivește de sare și piper după gust.
  12. Oprește focul și adaugă mărarul tocat fin, amestecă bine.
  13. Pune la masă ciulamaua de pui cu ciuperci caldă, alături de mămăligă, pâine proaspătă sau orez.

Sfaturi și informații neprețuite

  • Pentru un gust mai bogat, poți adăuga 1-2 căței de usturoi zdrobiți la amestecul de pui și ciuperci.
  • Dacă preferi un sos mai cremos, poți înlocui o parte din lapte cu smântână fermentată sau de gătit.
  • Din rețeta aceasta se pot face de fapt trei tipuri de ciulama, toate la fel de bune: de pui cu ciuperci, doar de ciuperci sau doar de pui – eliminați puiul sau ciupercile, după caz și gaz. 🙂

Să ne fie de bine!


Producător:
Proveniență / origine:

Mai mult
Abonare
Anunță-mă când apar
guest

0 Comentarii
cele mai vechi
cele mai noi cele mai apreciate
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Tu ce părere ai, comentezi?x
Sarmale de post Topoloveni Breaking News Aripioare de porc