Varză acră călită și îmbunată la cuptor – rețetă binefăcătoare

Cea mai bună varză călită, parol!

Fiind un mare admirator al spectacolului sauerkraut autentic, mă bucur de cinstea de-a vă împărtăși o rețetă ce-mi este dragă și careia-i datorez unele dintre cele mai spectaculoase și vivace clipe din existența-mi culinară.

Așadar, varză acră, murată așa cum puțini știu sau au gustat vreodată, călită și apoi dreasă la gust și culoare în cuptorul prieten.

Ingredientele necesare pentru o varză acră călită bună

Revenind cu picioarele pe solul patriei, iată și necesarul de materiale:

Mod de preparare verzei acre călite

  1. Scurgeți bine varza de zeama binefăcătoare strângând-o viguros cu ambele cele mai destoinice palme și apoi tăiați-o fideluță sau cum vă pricepeți mai bine, evitând totusi grosierismul (exista oare cuvantul asta?) exagerat.
  2. Gustați tăietura și dacă este prea acră sau, Doamne ferește, prea sarată, puneți-o rogu-vă într-un recipient cu apă și lăsați-o vreo oră la desărat, apoi lasați-o la scurs într-o strecuratoare odihnitoare.
  3. Acum vine partea frumoasă și anume „îmblânzirea verzei acre”: într-o oală potrivită și demnă de cinstea de a găzdui nobilimea culinară, puneți două linguri de ulei, incingeți-l cât pentru a praji ouă, adăugați varza, amestecați cu dârzenie materia sfârâitoare, acoperiți cu un capac potrivit pentru o sănătoasă înăbușeală.
  4. Ridicați la câteva minute capacul și amestecați pentru a evita prinderea verzei de fundul fierbinte al oalei.
  5. După 20 de minute de sport culinar, adăugați o cană mare de apă, piperul aromat și dafinul cumpătat, amestecați din nou și lasați cu capac încă 10 minute de răbdare.
  6. Repetați operațiunea, adică pus apă și 10 minute de capac, apoi bagați minunea în cuptorul încins binișor (vreo 180-200 grade C).
  7. Verificați din când în când activitatea din cuptor, adăugați apă și amestecați de cate ori considerați că este nevoie chiar dacă veți înghiți în sec de fiecare dată. „Ascultați” mirosul, iar când totul arată ca în fotografia de mai sus, deliciul este gata.

Să ne fie de bine!

PS

Dacă citești această poveste în sezonul cald, poate e mai bine să studiezi varianta de varză dulce cu roșii și mărar la cuptor sau rețeta de varză roșie călită. Pentru cei mai curajoși, am și rețeta tradițională de varză a la Cluj. 😉

Mulțumes doamnei Laura care mai intră pe aici să se inspire, la mai mare! 😀

 

cg 03.2013

Exit mobile version