Varză à la Cluj – rețeta bună de sarmale răspândite, împrăștiate sau cum vă place să le mai spuneți :)
Sau Kolozsvari Kaposzta, cum i se spune în maghiara cultă!
Varza a la Cluj este un fel de mâncare foarte apreciat și emblematic pentru bucătăria tradițională transilvăneană, cu rădăcini adânci în cultura culinară a regiunii. Acest preparat, care unește în mod armonios influențele maghiare, românești și săsești, este o reinterpretare reginală a sarmalelor.
Deși se pare că numele „a la Cluj” sugerează o legătură puternică cu orașul Cluj-Napoca, această bunătate a fost adoptată în întreaga regiune a Ardealului, devenind un simbol al ospitalității și al mâncărurilor bogate și consistente, specifice acestei zone.
Insist să menționez cu mândrie patriotică că, dintr-un motiv evident, eu numesc acest fel de mâncare sarmalele leneșului. 🙂 Iată rețeta tradițională și bună, în toată gloria sa:
Ingredientele necesare pentru o varză à la Cluj de poveste
- o varză mare (aproximativ 1,5 kg) proaspătă sau acră / murată
- 700 g carne tocată de porc (sau un amestec de porc și vită)
- 200 g orez cu bob rotund
- 2 cepe mari
- 4 linguri ulei de floarea soarelui
- 300 ml bulion de roșii
- 200 ml smântână
- un ou
- o linguriță boia dulce
- o linguriță cimbru uscat
- o linguriță sare
- o linguriță piper proaspăt măcinat
- 2 foi de dafin
- 2-3 căței de usturoi (opțional)
- pătrunjel proaspăt pentru ornare și gust de verde
Modul de preparare a verzei à la Cluj
- Începe prin a tăia varza în două și a-i scoate cotorul. Pune apoi varza în apă clocotită cu sare și las-o să fiarbă timp de 10-15 minute, până când frunzele devin suficient de moi pentru a putea fi rulate. După ce varza s-a înmuiat, scurge-o bine și las-o să se răcească. Evident, dacă utilizezi varză murată (miam!), omiți acest pas și treci direct la pasul doi.
- Toacă varza în fâșii subțiri. Dacă preferi o textură mai fină, poți toca varza mai mărunt.
- Curăță și toacă mărunt cepele. Într-o tigaie mare, încălzește 2 linguri de ulei și călește ceapa până devine aurie. Adaugă boiaua și amestecă bine pentru a elibera aromele îmbătătoare.
- Adaugă carnea tocată în tigaie și prăjește-o până când își schimbă culoarea, devenind ușor rumenă. Potrivește de sare și piper, apoi adaugă cimbru și usturoiul tocat, dacă ai ales să îl folosești. Lasă amestecul să se răcească puțin.
- Spală bine orezul și fierbe-l pe jumătate într-o cantitate de apă ușor sărată. Odată ce orezul este fiert, scurge-l și adaugă-l peste amestecul de carne. Încorporează un ou pentru a lega compoziția.
- Într-o tavă adâncă, unsă cu puțin ulei, așază un strat generos de varză tocată.
- Peste varză, adaugă un strat din amestecul de carne și orez.
- Continuă cu un strat de bulion de roșii amestecat cu o cană de apă, distribuit cât mai uniform.
- Repetă procesul, adăugând din nou varză, apoi carne, și încheie cu un ultim strat de varză. Deasupra, toarnă restul de bulion și adaugă foile de dafin.
- Acoperă tava cu hârtie de copt și folie de aluminiu sau un capac și dă-o la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 45 de minute. După acest timp, îndepărtează hârtia de copt și folia și lasă varza à la Cluj să se rumenească frumos, încă 15-20 de minute.
- În ultimele 5 minute de coacere, adaugă smântâna deasupra pentru a obține un strat cremos și savuros.
- Presară pătrunjel proaspăt tocat peste varza à la Cluj și servește-o fierbinte, alături de pâine de casă, mămăligă sau orice altceva crezi de cuviință.
Sfaturi, trucuri și informații utile
- La fel ca în cazul sarmalelor, varza a la Cluj este un preparat și mai gustos a doua zi, când aromele se întrepătrund și se intensifică.
- La servire, poți adăuga smântână suplimentară și puțin ardei iute pentru un plus de savoare (recomand 110%!).
No, să ne fie de bine, zic!
Producător: Foodspot.ro
Proveniență / origine: România