Rețete culinare bune și foarte bune

Mâncare de bame – rețetă bună, simplă și rapidă

Gigea de-a dreptu'!

Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la bame zâmbesc și înghit în sec. Nu trădez vinetele aflate în vârful piramidei trofice culinare personale ci dimpotriva – ambele legume au un loc comod și sigur pe același palier superior.

Am spus „bună, simplă și rapidă”, deci haideți să n-o mai lungesc aiurea: varianta de față este una adaptată perioadei reci, când nu găsim chiar toate legumele proaspete sau, dacă le gasim, au gust fin de castravete, acesta din urma neavând nici domnia sa vreun gust demn de a fi povestit defel. 🙂

Ingredientele necesare pentru mâncarea de bame bună

 • un kilogram de bame congelate
 • două cutii de roșii despielițate în bulion
 • o ceapă potrivită căt sa stea bine în palmă unui adult
 • 3-4 căței de usturoi
 • sare
 • ulei de care simțiți și aveți (bamele nu-s pretențioase)
 • o legătură de pătrunjel

Modul de preparea a mâncării de bame bune

 1. Treaba e foarte simplă și frumoasă, rețetă e prea mult spus: începeți prin a sota ceapa și usturoiul tăiate cum vă lasă inima și timpul cu ulei într-o oala cuprinzătoare cu capac.
 2. Când sotatele devin translucide, adăugați o cană de apă, sare, bamele clătite și scurse în prealabil și conținutul celor două conserve de roșii în bulion. Puneți capacul și lasați să fiarba prietenește împreună.
 3. Dupa cca. 30 minute scoateți capacul și lăsați mâncarea la scăzut. Atenție mare – amestecați cât de des puteți chiar cu riscul de a sfărâma bamele deoarece aceste minuni au bunul obicei de a se prinde de fundul cratiței indiferent de cât de neaderent e stratul acoperitor al vasului. Pentru a diminua aceste riscuri, entuziaștii/entuziastele, pot băga fără grijă vasul la cuptor – rezultatul va fi minunat și, promit, aplaudat de publicul cunoscător!
 4. Când măncarea a scăzut îndeajuns, presărați din plin peste domnia sa pătrunjelul proaspăt tăiat.

Varianta TURBO plus alte recomandări

Măncare din bame congelate

Pentru cei asemenea mie care câteodată au timp limitat și își doresc maximum de performanță cu minim de efort, puteți folosi ceapa granulată și usturoi fulgi (are Kamis) – rezultatul este foarte bun. În loc de roșii în bulion puteți pune orice variantă vă place sau preferați: roșii tăiate cuburi, tomate frito, etc.

Bame congelate se găsesc sub brandul Casa Țărănească în Carrefour și Kaufland, 8 lei/punga de 450 grame (nu am gasit de la alți producători/ambalatori, din păcate). În Carrefour se găsesc mai nou și vrac, dar nu am încercat (later edit: am luat și au fost foarte ok).

Am evitat întotdeauna să iau bame proapete din Obor având în vedere ofertanții și filmul de mai jos pe care vă invit să-l vizionați cu răbdare în timp ce savurați rezultatul rețetei pe care v-am împărtășit-o cu mult altruism.

Balele de care unii se plâng, dau o consistență deosebită acestei mâncări așa că nu aplic nicio metodă de îndepărtare (oțet sau alte fasoane).

Câteva date interesante despre bame găsiți aici: link.

Să ne fie de bine!

PS
Imaginea cover poate părea unora destul de suprarealistă fiind inițial publicată pe Instagram-ul Foodspot.ro.


Aditivi:
Producător:
Proveniență / origine:

Mai mult
Abonare
Anunță-mă când apar
guest

4 Comentarii
cele mai vechi
cele mai noi cele mai apreciate
Inline Feedbacks
View all comments
Cristina
Cristina
30 iunie 2019 19:52

Bamele congelate nu se „dezbalesc„ cu otet. Oțet se foloseste doar la bamele proaspete.

Cristina
Cristina
Răspuns pentru  Alex
3 iulie 2019 22:36

Da

Rob
Rob
5 decembrie 2020 10:11

Foarte bune, am facut si eu cu bame congelate de la Carrefour, 4 lei parca punga! Ms.

Back to top button
Sarmale de post Topoloveni Breaking News Aripioare de porc