Rețete culinare bune și foarte bune
Mâncare de vinete prăjite în sos de roșii cu usturoi – rețetă secretă
Atenție, poate genera dependență instantanee! :)
Vinetele prăjite în sos de roșii cu ustoroi – o mâncare cu un loc special în adâncul sufletului meu culinar care mi-a bucurat și extaziat universul gastronomic încă din copilarie.
Cantitățile specificate mai jos sunt pentru 4 porții de extaz gustativ, cu nuanțe accentuate de culinariadă de sorginte pur turcească.
Ingrediente necesare pentru mâncarea de vinete prăjite
- 3 vinete potrivite, cu semințe cât mai „neîmplinite” (gasiți aici, prin bunăvoința lui Adi Hadean și a lui Mircea Banu, metoda prin care puteți identifica cele mai bune vinete)
- o ceapă mare
- 4 caței de usturoi din cel vajnic, iute și degrabă mirositor
- 2 ardei grași (opțional)
- 2 – 3 roșii (opțional)
- 200 g bulion 18%
- pătrunjel proaspăt
- sare
Mod de preparare a minunatei mâncări de vinete prăjite
- Vinetele se spală bine, se taie cozile și se curăță de coajă parțial pe longitudinal (adica o fâșie de coajă, o fâșie curățată, altă felie de coajă, alta curățată și așa mai departe) apoi se feliază transversal (felii de cca. 5 mm grosime pentru un rezultat optim – vezi foto), se sărează și se pun la scurs pe o suprafață inclinată.
- După cca. 2 ore, se spală, sterg de apa în exces cu un prosopt de bucătarie și se prăjesc în ulei incins la foc repede până se rumenesc frumos pe ambele parți și se lasă apoi la odihnă binemeritată într-o sită acoperită (utilizați obiecte din sticla sau plastic pentru a nu vă trezi cu niște vinete iuțite de oxidare).
- Ceapa se taie mărunt, la fel și ardeii și se pun la inăbușit cu ulei nobil într-o tigaie / cratiță incăpătoare acoperită. Dupa ce s-au sotat sănătos, se adaugă și roșiile, apoi usturoiul pisat și bulionul diluat dupa gust într-o cana cu apă și se lasă totul la clocot molcom.
- După 5 minute, se adaugă și feliile de vinete prăjite și se lasă la scăzut întregul amestec pentru cca. 30 minute la foc moderat. Sunt gata când sosul devine vârtos și se închide nițel la culoare. Mirosul va fi edificator, credeți-mă, îl veți simți! 😉
- Într-un final glorios, se presară peste minunata mâncare pătrunjelul aromat și marunt tocat. Să ne fie de bine!
Sfaturi, recomandări suplimentare și alte informații utile
- În timpul prăjirii, feliile absorb uleiul din tigaie într-o veselie, dar nu va impacientați: îl returneaza tigăii imediat ce sunt gata 🙂 (când incep să lase uleiul „capturat” înseamnă ca sunt făcute și pot fi puse la uscat).
- De asemenea, există varianta ca în loc sa fie puse la scurs cu sare, să se puna feliile de vinete în apă cu sare și lăsate așa vreo 2 ore; ulterior, nu vor mai absorbi atât de aprig uleiul din tigaie – am încercat și rezultatul este excelent.
- Când e pus la scăzut, sosul se ingroașă și tinde sa adere la suprafața vasului de gătit. Amestecați din când în când cu o lingură din lemn, dar cu grijă pentru a nu sfarâma vinetele. O variantă salvatoare ar fi imersarea vasului cu binecuvântata mâncare în cuptor până scade sosul, rezultatul fiind foarte îmbucurător.
Produse similare, de cumpărat, gata preparate
- Vinete împănate în ulei Encon (e o adevărată plăcere și mândrie să promovez un producător local bun!)
Aditivi: fără aditivi alimentari, fără E-uri
Producător: Foodspot.ro
Proveniență / origine: Turcia
si in ITALIA se prepara la fel
Foarte buna, mi-a mers la suflet! Merci!
:)))))
FOARTE BUNE, UN ADEVARAT EXTAZ!
Superbissime!!!
O sa fac mai multa zilele astea si pun si la borcan: dezinfectez bine borcanele, pun mancarea fierbinte si inchid bine capacul – o minune peste iarna!
Gata, plec la piata sa iau vinete! 😋😋😋
Am făcut și eu ieri, magnifice! 👍👍👍😎
Chiar ca dau dependenta, cand nu e sezon fac mancarea asta cu vinete din import si iese ceva destul de ok. Atentie insa la sare! 😉
Excelente, imi place sa pun un bulion mai dulce, gen Olimpia, mult usuroi si apoi doua legaturi de patrunjel. Iese de vis.. Multumesc!
Sunt mega bune! 👍👍👍
Am incercat cam toate retetele de pe .ro, dar asta chiar mi-a mers la suflet, mulțam!!
Super bună!!
Cea mai buna!
Perfecte!