Acasa / Retete culinare / Vinete prajite in sos de rosii si usturoi – reteta

Vinete prajite in sos de rosii si usturoi – reteta

O mancare speciala care mi-a bucurat si extaziat universul gastronomic inca din copilarie. Cantitatile specificate mai jos sunt pentru 4 portii de extaz gustativ, cu nuante accentuate de culinariada de sorginte pur turceasca.

Ingrediente:
3 vinete potrivite, cu seminte cat mai „neimplinite” – gasiti aici, prin binevointa lui Adi Hadean, metoda prin care puteti identifica cele mai bune vinete
o ceapa mare
4 catei de usturoi din cel vajnic, iute si mirositor
2 ardei grasi (optional)
2 – 3 rosii (optional)
200 g bulion
o legatura de patrunjel proaspat
sare

Mod de preparare:
Vinetele se spala bine, se taie cozile si se curata de coaja partial pe longitudinal (adica o fasie de coaja, o fasie curatata, alta felie de coaja, alta curatata, etc.)  apoi se feliaza transversal (felii de cca. 5 mm grosime pt. un rezultat optim – vezi foto), se sareaza si se pun la scurs pe o suprafata inclinata. Dupa cca. 2 ore, se spala si se prajesc in ulei incins la foc repede pana se rumenesc frumos pe ambele parti si se lasa la odihna intr-o sita / strecuratoare (utilizati obiecte din sticla sau  plastic pentru a nu va trezi cu niste vinete iuti de oxidare).
Ceapa se taie marunt, la fel si ardeii si se pun la inabusit cu ulei nobil intr-o tigaie / cratita incapatoare acoperita. Dupa ce au lasat zeama destula, se adauga si rosiile, apoi usturoiul pisat si bulionul diluat dupa gust intr-o cana cu apa si se lasa totul la clocot molcom.
Dupa 5 minute, se adauga si feliile de vinete prajite (una cate una) si se lasa la scazut intregul amestec pentru cca. 30 min. la foc moderat. Sunt gata cand sosul devine vartos si se inchide nitel la culoare. Mirosul va fi edificator, credeti-ma.
Sa ne fie de bine!

Sfaturi, recomandari suplimentare si alte informatii utile:
In timpul prajirii, feliile absorb uleiul, dar nu va impacientati: il returneaza tigaii imediat ce sunt gata 🙂 (cand incep sa lase uleiul „capturat” inseamna ca sunt gata si pot fi puse la „uscat”). Exista varianta ca in loc sa fie puse la scurs cu sare, sa se puna feliile de vinete in apa cu sare si lasate asa vreo 2 ore; uklterior, nu vor mai „suge” atat de aprig uleiul din tigaie.
Cand e pus la scazut, sosul se ingroasa si tinde sa adere la suprafetele recipientului de gatit. Amestecati din cand in cand cu o lingura din lemn, dar cu grija pentru a nu sfarama vinetele.

Sugestii de prezentare si servire:
Calda sau rece cu stropi de patrunjel taiat marunt, proaspat.

Bucatarie: Turceasca

Timp de preparare (estimativ, exclusiv timp de gatire): 30 – 45 min.

Buget [RON] (estimativ): 10

Alte variante ale retetei:
Ardeiul gras si rosiile proaspete dau o savoare speciala acestei mancari. Succes!

Info:
Am publicat initial aceasta reteta pe cerulgurii.ro in 2010. Ulterior, am decis sa o imbunatatesc si sa o mut pe foodspot.ro asa ca iat-o!

Comentarii

Comenteaza tu primul / prima!

avatar
wpDiscuz