Rețete culinare bune și foarte bune

Babka – rețetă de cozonac însiropat

Cu multă ciocolată, așa cum se cuvine să fie!

Babka (bunicuță, în traducere liberă) este un tip de cozonac tradițional evreiesc, care a devenit foarte popular în comunitățile din Europa de Est, dar mai ales în Polonia și Ucraina. De-a lungul timpului, babka a fost adoptată și adaptată de diverse culturi, ajungând să fie cunoscută în întreaga lume.

Babka este cunoscută pentru textura sa moale, stratificată și pentru umplutura sa bogată de ciocolată sau scorțișoară. Prepararea babkăi poate fi un proces destul de laborios, dar rezultatul final este cu adevărat răsplătitor.

Ingrediente pentru babka tradițională cu ciocolată

Pentru aluat

  • 530 g de făină
  • 100 g de zahăr
  • 2 ouă mari (sâc!)
  • 120 ml de lapte călduț
  • 7 g drojdie uscată activă (1 pliculeț)
  • 1/2 linguriță de sare
  • esență de vanilie
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 120 g de unt, la temperatura camerei

Pentru umplutura de ciocolată

  • 150 g de ciocolată neagră
  • 120 g de unt
  • 50 g de zahăr pudră
  • 30 g de cacao
  • 1 linguriță de scorțișoară (opțional)

Pentru sirop

  • 100 g de zahăr
  • 120 ml de apă

Instrucțiuni de preparare a celei mai bune babka

Aluatul

  1. Într-un bol mic, amestecă laptele călduț cu drojdia și o linguriță de zahăr. Lasă amestecul să stea 5-10 minute, până când începe să facă bule.
  2. În bolul unui mixer, pune făina, restul de zahăr și sarea. Amestecă ușor.
  3. În același bol de mixer, adaugă amestecul de lapte și drojdie, ouăle, esența de vanilie și coaja de lămâie. Mixează la viteză mică până când ingredientele încep să se combine.
  4. Încorporează untul, bucățică cu bucățică, continuând să mixezi până aluatul devine omogen – neted și se desprinde cu ușurință de pe pereții bolului și de pe palele miserului. Acest proces poate dura aproximativ 10 minute sau puțin mai mult.
  5. Scoate aluatul, formează o bilă și lasă-l să crească într-un bol uns cu unt, acoperit cu un prosop sau șervet curat, într-un loc călduros, timp de aproximativ 1-2 ore sau până își dublează volumul.

Umplutura

  1. Într-un vas mic pe foc mic, topește ciocolata împreună cu untul. Amestecă până la omogenizare.
  2. Scoate de pe foc și încorporează zahărul pudră și cacaoa, amestecând bine până când se omogenizează. Lasă amestecul să se răcească la temperatura camerei.

Asamblarea babkăi

  1. Pe o suprafață ușor înfăinată, întinde aluatul într-un dreptunghi.
  2. Întinde umplutura de ciocolată pe toată suprafața aluatului.
  3. Rulează aluatul începând de la latura lungă, formând un rulou lung.
  4. Taie ruloul pe lungime în două, apoi împletește cele două jumătăți, lăsând partea cu ciocolată la vedere.
  5. Transferă babka într-o formă de copt tapetată cu hârtie de copt și las-o la crescut încă o oră.

Coacerea

  1. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Coace babka timp de 30-40 de minute sau până când devine auriu și se coace complet la interior (poți proba cu o scobitoare – înfige-o în babka șî daca nu rămâne aluat lipit pe ea când o scoți atunci cozonacul e copt).

Pregătirea siropului și finisarea

  1. Într-o cratiță mică, amestecă zahărul și apa și fierbe-le până când zahărul se dizolvă complet.
  2. Imediat ce scoți babka din cuptor, stropește-o cât mai uniform cu siropul fierbinte pentru a-i da un luciu frumos și pentru a-i oferi o textură însiropată.

Lasă babka să se răcorească bine înainte de a o felia. Servită la temperatura camerei, babka este delicioasă și se poate păstra timp de câteva zile rămânând moale și aromată.

Să ne fie de bine!


Producător:
Proveniență / origine: , ,

Mai mult
Abonare
Anunță-mă când apar
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Sarmale de post Topoloveni Breaking News Aripioare de porc