Rețete culinare bune și foarte bune

Varză acră călită și îmbunată la cuptor – rețetă binefăcătoare

Cea mai bună varză călită, parol!

Fiind un mare admirator al spectacolului sauerkraut autentic, mă bucur de cinstea de-a vă împărtăși o rețetă ce-mi este dragă și careia-i datorez unele dintre cele mai spectaculoase și vivace clipe din existența-mi culinară.

Așadar, varză acră, murată așa cum puțini știu sau au gustat vreodată, călită și apoi dreasă la gust și culoare în cuptorul prieten.

Ingredientele necesare pentru o varză acră călită bună

Revenind cu picioarele pe solul patriei, iată și necesarul de materiale:

  • vreo două verze medii murate în saramură, acre, gustoase
  • 2 linguri de ulei neaoș
  • dafin
  • piper negru sau amestec, boabe sau măcinat grosier în mojar

Mod de preparare verzei acre călite

  1. Scurgeți bine varza de zeama binefăcătoare strângând-o viguros cu ambele cele mai destoinice palme și apoi tăiați-o fideluță sau cum vă pricepeți mai bine, evitând totusi grosierismul (exista oare cuvantul asta?) exagerat.
  2. Gustați tăietura și dacă este prea acră sau, Doamne ferește, prea sarată, puneți-o rogu-vă într-un recipient cu apă și lăsați-o vreo oră la desărat, apoi lasați-o la scurs într-o strecuratoare odihnitoare.
  3. Acum vine partea frumoasă și anume „îmblânzirea verzei acre”: într-o oală potrivită și demnă de cinstea de a găzdui nobilimea culinară, puneți două linguri de ulei, incingeți-l cât pentru a praji ouă, adăugați varza, amestecați cu dârzenie materia sfârâitoare, acoperiți cu un capac potrivit pentru o sănătoasă înăbușeală.
  4. Ridicați la câteva minute capacul și amestecați pentru a evita prinderea verzei de fundul fierbinte al oalei.
  5. După 20 de minute de sport culinar, adăugați o cană mare de apă, piperul aromat și dafinul cumpătat, amestecați din nou și lasați cu capac încă 10 minute de răbdare.
  6. Repetați operațiunea, adică pus apă și 10 minute de capac, apoi bagați minunea în cuptorul încins binișor (vreo 180-200 grade C).
  7. Verificați din când în când activitatea din cuptor, adăugați apă și amestecați de cate ori considerați că este nevoie chiar dacă veți înghiți în sec de fiecare dată. „Ascultați” mirosul, iar când totul arată ca în fotografia de mai sus, deliciul este gata.

Să ne fie de bine!

PS
Dacă citești această poveste în sezonul cald, poate e mai bine să studiezi varianta de varză dulce cu roșii și mărar la cuptor. 😉

cg 03.2013


Aditivi:
Producător:

Mai mult
Abonare
Anunță-mă când apar
guest

18 Comentarii
cele mai vechi
cele mai noi cele mai apreciate
Inline Feedbacks
View all comments
Liliana Iordache
Liliana Iordache
12 mai 2018 11:15

Excelenta reteta, dar ce varza folositi?

Daciana
Daciana
27 martie 2019 15:03

Foarte misto textul retetei si reteta in sine, parol! 😀

Coca Chanel
Coca Chanel
15 noiembrie 2020 11:32

Exact ce-mi trebuia! :))

Jeni e tare!
Jeni e tare!
19 februarie 2021 12:01

Wow! ❤️

Teo
Teo
18 noiembrie 2021 8:20

Multumesc! 👍👍👍

Remus
Remus
27 februarie 2022 12:43

Pe lângă faptul ca va alintati (nu se cuvine sa-l copiem grosier pe RA Roman), învățați eronat tinerele fete cum sa facă varza călită. Doamne feri sa-și dorească sa impresioneze iubiții la prima întâlnire cu așa ceva. Rețineți: nu se pune apa in varza călită. Și nici in ghiveci. Pofta buna!

Coca Chanel
Coca Chanel
Răspuns pentru  Alex
28 februarie 2022 9:48

Hahaha! Trolii de retete online sunt pe pozitie. Atac ghetodac la varza calita!! 😀

Remus
Remus
Răspuns pentru  Coca Chanel
3 martie 2022 11:57

Varza calita este centrul stabil al universului meu. Nu pot permite ca insasi viata mea sa fie destramata de o cana cu apa. :)))
Dar de ce dac? Sunt nedumerit.

Coca Chanel
Coca Chanel
Răspuns pentru  Remus
4 martie 2022 9:48

Pentru ca viezure! :)))

Evanghelina
Răspuns pentru  Remus
23 martie 2022 21:34

Și matale te alinți teribil dom’le, oi fi vreun Caragiale de obor la drum de noapte. Fiecare cu varza și capra, pardon, rinichii „dumisale”. #punapalavarzamuratacalita
Hai, pupici! 😀

Remus
Remus
Răspuns pentru  Evanghelina
31 martie 2022 13:53

Lui Caragiale ii placea, cu siguranta, dau scris cu sange, Oborul. Mai ales la drum de seara! Imi place sa ma alint! Sau sa alint? Nu mai stiu cum era! Placut, oricum! :))

Shiksa
Shiksa
5 martie 2022 18:59

Am luat varza de la obor, foarte sarata. Mancarea a iesit bine pana la urma. 🙂

Evanghelina
Răspuns pentru  Shiksa
23 martie 2022 21:35

Pff, i-am vazut pe aia care produc varza si mi-a trecut instant. 😉

Lucifer
Lucifer
Răspuns pentru  Shiksa
20 aprilie 2022 20:29

Mai sunt acolo aia cu varza ca parca ii inchisesera?

Gadjo Dilo
Gadjo Dilo
29 mai 2022 17:58

Microbiomul zice DAAAA! 😀

Ioni
Ioni
6 martie 2024 15:19

Gata, am terminat varza murata, dar ce calita a iesit! Multumesc!

Back to top button
Sarmale de post Topoloveni Breaking News Aripioare de porc