Rețete culinare bune și foarte bune
Varză acră călită și îmbunată la cuptor – rețetă binefăcătoare
Cea mai bună varză călită, parol!
Fiind un mare admirator al spectacolului sauerkraut autentic, mă bucur de cinstea de-a vă împărtăși o rețetă ce-mi este dragă și careia-i datorez unele dintre cele mai spectaculoase și vivace clipe din existența-mi culinară.
Așadar, varză acră, murată așa cum puțini știu sau au gustat vreodată, călită și apoi dreasă la gust și culoare în cuptorul prieten.
Ingredientele necesare pentru o varză acră călită bună
Revenind cu picioarele pe solul patriei, iată și necesarul de materiale:
- vreo două verze medii murate în saramură, acre, gustoase
- 2 linguri de ulei neaoș
- dafin
- piper negru sau amestec, boabe sau măcinat grosier în mojar
Mod de preparare verzei acre călite
- Scurgeți bine varza de zeama binefăcătoare strângând-o viguros cu ambele cele mai destoinice palme și apoi tăiați-o fideluță sau cum vă pricepeți mai bine, evitând totusi grosierismul (exista oare cuvantul asta?) exagerat.
- Gustați tăietura și dacă este prea acră sau, Doamne ferește, prea sarată, puneți-o rogu-vă într-un recipient cu apă și lăsați-o vreo oră la desărat, apoi lasați-o la scurs într-o strecuratoare odihnitoare.
- Acum vine partea frumoasă și anume „îmblânzirea verzei acre”: într-o oală potrivită și demnă de cinstea de a găzdui nobilimea culinară, puneți două linguri de ulei, incingeți-l cât pentru a praji ouă, adăugați varza, amestecați cu dârzenie materia sfârâitoare, acoperiți cu un capac potrivit pentru o sănătoasă înăbușeală.
- Ridicați la câteva minute capacul și amestecați pentru a evita prinderea verzei de fundul fierbinte al oalei.
- După 20 de minute de sport culinar, adăugați o cană mare de apă, piperul aromat și dafinul cumpătat, amestecați din nou și lasați cu capac încă 10 minute de răbdare.
- Repetați operațiunea, adică pus apă și 10 minute de capac, apoi bagați minunea în cuptorul încins binișor (vreo 180-200 grade C).
- Verificați din când în când activitatea din cuptor, adăugați apă și amestecați de cate ori considerați că este nevoie chiar dacă veți înghiți în sec de fiecare dată. „Ascultați” mirosul, iar când totul arată ca în fotografia de mai sus, deliciul este gata.
Să ne fie de bine!
PS
Dacă citești această poveste în sezonul cald, poate e mai bine să studiezi varianta de varză dulce cu roșii și mărar la cuptor. 😉
Aditivi: fără aditivi alimentari
Producător: Foodspot.ro
Excelenta reteta, dar ce varza folositi?
Varza murată din producția proprie îndeosebi. 🙂
Foarte misto textul retetei si reteta in sine, parol! 😀
Exact ce-mi trebuia! :))
Wow! ❤️
Multumesc! 👍👍👍
Pe lângă faptul ca va alintati (nu se cuvine sa-l copiem grosier pe RA Roman), învățați eronat tinerele fete cum sa facă varza călită. Doamne feri sa-și dorească sa impresioneze iubiții la prima întâlnire cu așa ceva. Rețineți: nu se pune apa in varza călită. Și nici in ghiveci. Pofta buna!
Mulțumesc pentru comentariu și regret, dar nu am citit nicio scriere a domnului Roman deci nu „îl copiem”. Eu, că sunt unul singur totuși în text, pun apă la varza acră. Apa pe care pe care o huliți se evaporă cu blândețe în cuptor, iar rezultatul este excelent. Nu am testat-o pe iubiți de fete tinere, e drept, dar mă bucur că dumneavoastră aveți un as priceput în mânecă în acest sens și vă doresc succes și glorie fără echivoc în continuare! :)))
Hahaha! Trolii de retete online sunt pe pozitie. Atac ghetodac la varza calita!! 😀
Varza calita este centrul stabil al universului meu. Nu pot permite ca insasi viata mea sa fie destramata de o cana cu apa. :)))
Dar de ce dac? Sunt nedumerit.
Pentru ca viezure! :)))
Și matale te alinți teribil dom’le, oi fi vreun Caragiale de obor la drum de noapte. Fiecare cu varza și capra, pardon, rinichii „dumisale”. #punapalavarzamuratacalita
Hai, pupici! 😀
Lui Caragiale ii placea, cu siguranta, dau scris cu sange, Oborul. Mai ales la drum de seara! Imi place sa ma alint! Sau sa alint? Nu mai stiu cum era! Placut, oricum! :))
Am luat varza de la obor, foarte sarata. Mancarea a iesit bine pana la urma. 🙂
Pff, i-am vazut pe aia care produc varza si mi-a trecut instant. 😉
Mai sunt acolo aia cu varza ca parca ii inchisesera?
Microbiomul zice DAAAA! 😀
Gata, am terminat varza murata, dar ce calita a iesit! Multumesc!