Vită Stroganoff – rețeta pur rusească
Una dintre cele mai bune rețete cu carne de vită!
Vita Stroganoff, un fel de mâncare clasic, își are originile în Rusia secolului al XIX-lea, fiind atribuită familiei Stroganov, o familie nobilă cu influențe considerabile în istoria rusă. Se spune că rețeta a fost creată pentru un membru al familiei care, din cauza problemelor dentare, avea nevoie de preparate mai moi și mai ușor de mestecat. Bucătarul familiei a combinat tehnici tradiționale rusești cu influențe franțuzești, un trend culinar al aristocrației ruse din acea perioadă. Astfel, a luat naștere acest preparat sofisticat, caracterizat prin sosul cremos și carnea fragedă.
De-a lungul timpului, rețeta a suferit numeroase adaptări, fiind adoptată și reinterpretată în diverse culturi. În bucătăria rusă și în forma sa clasică, vita Stroganoff constă în fâșii de carne de vită sotate și servite cu un sos bogat pe bază de smântână, alături de paste, orez sau cartofi.
Ingrediente necesare pentru 4 porții de vită Stroganoff
- 500 g de carne de vită (mușchi, vrăbioară sau antricot, după buget)
- 2 linguri de făină
- 3 linguri de ulei de măsline sau unt
- o ceapă mare, tocată fin
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 200 g de ciuperci champignon, feliate
- 150 ml de vin alb sec
- 300 ml de supă de vită
- 150 ml de smântână pentru gătit (minim 20% grăsime)
- 2 linguri de muștar Dijon
- o linguriță de boia dulce
- sare și piper, după gust
- o legătură de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
Prepararea celei mai bune vite Stroganoff
- Tăiați carnea de vită în fâșii subțiri, de aproximativ 5 cm lungime și 1 cm lățime.
- Pudrați carnea cu făină, astfel încât să fie acoperită uniform. Aceasta va ajuta la obținerea unui sos mai gros.
- Într-o tigaie mare, încingeți 2 linguri de ulei de măsline sau unt. Sotati carnea la foc mare timp de 2-3 minute, până când se rumenește ușor pe toate părțile. Nu aglomerați tigaia; gătiți carnea în tranșe, dacă este necesar. Scoateți carnea și păstrați-o deoparte.
- În aceeași tigaie, adăugați ceapa și usturoiul. Sotati-le până devin translucide, apoi adăugați ciupercile feliate. Continuați să gătiți la foc mediu timp de 5-7 minute, până când ciupercile își eliberează lichidul și devin aurii.
- Deglazați tigaia cu vinul alb, răzuind bine fundul pentru a incorpora aromele concentrate. Lăsați alcoolul să se evapore timp de 2-3 minute.
- Adăugați supa de vită, muștarul Dijon și boiaua dulce. Amestecați bine și aduceți compoziția la punctul de fierbere.
- Reduceți focul și încorporați smântâna pentru gătit. Lăsați sosul să fiarbă ușor timp de 5 minute, până capătă o consistență cremoasă.
- Reintroduceți carnea în tigaie și gătiți-o la foc mic timp de 3-5 minute, pentru a se întrepătrunde aromele. Nu gătiți prea mult, pentru a păstra carnea fragedă.
- Așezați garnitura aleasă (paste, orez sau piure) pe farfurie.
- Turnați deasupra sosul generos și decorați cu pătrunjel proaspăt tocat.
- Serviți imediat, alături de un pahar de vin alb sec sau roșu ușor, care completează elegant aromele preparatului.
Sfaturi și recomandări pentru o reușită deplină
- Alegeți o carne de calitate superioară, pentru a obține un rezultat fraged. Dacă utilizați bucăți mai tari, marinarea prealabilă este recomandată.
- Nu săriți peste procesul de pudrare cu făină; acesta ajută la legarea sosului.
- Folosiți o tigaie largă și încinsă pentru a evita acumularea de lichid în timpul sotării.
Să ne fie de foarte bine!