Un desert delicios, ușor de preparat și cu efecte culinar-pozitive maxime. Seamana mult cu o tarta, dar aluatul este mai crocant. Rețeta mi-a șoptit-o un vecin prieten, italian get-beget, în urmă cu ceva ani, același care mi-a oferit și rețeta de risotto cu ciuperci porcini despre care am povestit deja.
Ingrediente necesare pentru o crostata ca la mama ei
- 300 g făină
- 150 g unt
- 130 g zahăr, poate fi și brun
- 4 gălbenușuri
- 300 g gem / dulceață / magiun
- un praf de sare
Mod de preparare a minunatei corstata talienească
- Făina cernută se varsă pe suprafața de frământat, se adaugă zahărul, putina sare si se face un loc în centru in care se pun gălbenușurile și untul tăiat bucățele.
- Se framântâ ușor până se obține o cocă omogenă din care se face o sferă care se pune la frigider acoperită cu o folie de plastic.
- După 45 de minute de „odihnă” la rece :), coca se întinde pe suprafața de frământat până se obține un strat de 1/2 cm care se pune într-o tavă rotundă cu diametrul de cca. 26 cm (coca întinsă pe rotund trebuie sa fie cu 1-2 cm mai mare decât tava pentru a se putea construi și marginile).
- Se pune gemul peste coca, iar cu restul de aluat rămas se fac decorațiuni care se dispun frumos și cu talent artistic peste stratul de gem.
- Se coace tot ansamblul la 180 de grade, 30 de minute în caz că aveți funcție de convecție sau 40-50 minute dacă utilizați varinta clasică de cuptor sau până aluatul s-a rumenit frumos.
Sfaturi si recomandari suplimentare
Am utilizat cu încredere magiun de prune, gem de piersici si caise. Dulcețurile de coacaze, zmeură și mure pot fi utilizate si ele cu succes la această rețetă, dar e bine să nu fie prea sâmburoasă umplutura, totuși.
Să ne fie de bine!
Aditivi: fără aditivi alimentari, fără E-uri
Producător: Foodspot.ro
Proveniență / origine: Italia