Rețete culinare bune și foarte bune
Salată de ouă – rețeta clasică
Cea mai gustoasă și eficientă sursă de colesterol! :)
Dacă tot am povestit recent despre ouăle umplute, hai să vorbim puțintel și despre minunata salată de ouă fierte pe care unii dintre noi au avut posibilitatea să o guste încă dinainte de anii ’90, când era considerată a fi un soi de delicatesă, fiind deseori prezentă pe masa celor mai importante sărbători ale anului.
În cele de mai jos, am prezentat varainta clasică a salatei de ouă fierte, succes!
Ingredientele necesare pentru salata de ouă
- 6 ouă
- 1/4 ceapă roșie, tocată fin
- 2 lingurițe muștar Dijon sau altă varaintă preferată
- 2 lingurițe maioneză
- o lingură de iaurt grecesc sau similar
- o linguriță de oțet de vin roșu sau oțet balsamic
- sare și piper după gust
- oțet de vin roșu sau oțet balsamic (opțional, pentru a marina ceapa)
- frunze de salată pentru servire (opțional)
- verdeață tocată (opțional, pentru garnisire)
Instrucțiuni e preparare a salatei de ouă
- Pune ouăle într-un singur strat într-o cratiță și acoperă-le cu apă rece. Adaugă o linguriță de oțet în apă (aceasta ajută la prevenirea spargerii ouălor – mai multe despre filozofia fierberii și curățarii ouălor gasești aici). Pune cratița pe foc mediu și adu apa la punctul de fierbere. După ce a dat în clocot, acoperă cratița cu un capac, oprește focul și lasă ouăle să stea în apă fierbinte timp de 10-12 minute pentru ouă tari sau mai puțin timp pentru ouă moi (modul acesta de fierbere l-am învățat recent de la o doamnă pricepută).
- După ce ouăle sunt fierte, scurge-le de apă fierbinte și pune-le sub jetul de apă rece sau într-un bol cu apă și gheață pentru a opri procesul de gătire și o curățare mai facilă. După ce s-au răcit suficient, decojește-le și taie-le cuburi mici sau mărunțește-le cu un cuțit.
- Dacă dorești să îndulcești puțin gustul cepei, poți să o marinezi în oțet de vin roșu sau oțet balsamic pentru aproximativ 10-15 minute înainte de a o adăuga în salată.
- Într-un bol mic, amestecă maioneza, iaurtul grecesc, muștarul Dijon, oțetul, sare și piper după gust. Aceasta va fi dressing-ul pentru salată.
- Într-un bol mare, amestecă ouăle tăiate sau mărunțite, ceapa tocată și dressing-ul pregătit la punctul 4. Amestecă totul până când toate ingredientele sunt bine acoperite cu dressing.
- Poți să servești salata de ouă imediat sau să o lași să se odihnească în frigider timp de cel puțin o oră pentru a permite aromelor să se întrepătrundă. Pentru impresie artistică, poți să o servești pe pat de frunze de salată și să o garnisești cu verdeață tocată.
Aceasta este o rețetă clasică pentru salata de ouă, dar poți să o personalizezi după preferințele tale adăugând diferite condimente sau ingrediente cum ar fi mărar proaspăt tocat, felii de castraveți murați sau chiar bacon crocant.
Să ne fie de bine!
Producător: Foodspot.ro
Proveniență / origine: Marea Britanie
Hi, enjoyed this very much, I’m from Latvia! <3