Rețete culinare bune și foarte bune

Cinci rețete glorioase de mujdei

Inclusiv rețeta clasică, evident! 🧄

Mujdeiul este un preparat esențial în bucătăria românească, perfect pentru acompanierea unor feluri precum pește, friptură, legume la grătar sau cartofi.

Etimologie: mujdei vine de la „mousse d’ail” (franceză) care înseamnă pastă/spumă de usturoi; de aceea mujdei (mușdei) de usturoi are un iz fin de pleonasm. 🙂

1. Mujdei clasic

Ingrediente pentru mujdeiul clasic

  • 5 căței de usturoi
  • o linguriță de sare
  • 3 linguri de ulei (opțional, dar recomandat)
  • 100 ml apă călduță

Modul de preparare a mujdeiului clasic

  1. Curăță usturoiul și pisează-l într-un mojar sau pe un tocător, adăugând sare pentru a obține o pastă fină.
  2. Opțional, adaugă uleiul treptat, amestecând continuu pentru a forma o emulsie.
  3. Diluează cu apă călduță, amestecând bine.
  4. Se consumă proaspăt, alături de preparatele preferate.

2. Mujdei cu smântână

Ingrediente pentru mujdeiul clasic

  • 4 căței de usturoi
  • 150 g smântână (preferabil cu 20% grăsime)
  • sare și piper după gust
  • o linguriță de zeamă de lămâie

Modul de preparare a mujdeiului cu smântână

  1. Pisează usturoiul cu sare, apoi amestecă-l cu smântâna într-un bol.
  2. Adaugă zeama de lămâie pentru un gust ușor acrișor și ajustează cu sare și piper.
  3. Amestecă bine și servește alături de cartofi copți sau legume la grătar.

3. Mujdei cu roșii

Ingrediente pentru mujdeiul cu roșii

  • 4 căței de usturoi
  • o roșie mare sau 150 ml suc de roșii
  • o lingură de ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel tocat fin (opțional, dar recomandat)

Modul de preparare a mujdeiului cu roșii

  1. Pisează usturoiul cu sare.
  2. Dacă folosești roșii proaspete, oparește-le, decojește-le și pasează-le bine pentru a obține un piure.
  3. Amestecă usturoiul cu piureul de roșii sau sucul de roșii, adaugă uleiul de măsline și condimentează.
  4. Presară pătrunjelul pentru un plus de prospețime.

4. Mujdei cu iaurt și mărar

Ingrediente pentru mujdeiul cu iaurt și mărar

  • 5 căței de usturoi
  • 200 g iaurt grecesc
  • o legătură de mărar proaspăt
  • sare și piper după gust
  • o linguriță de ulei de măsline

Modul de preparare a mujdeiului cu iaurt și mărar

  1. Pisează usturoiul și amestecă-l cu iaurtul într-un bol.
  2. Toacă mărarul mărunt și adaugă-l în compoziție.
  3. Stropește cu ulei de măsline, condimentează cu sare și piper, apoi amestecă bine.
  4. Ideal pentru pește sau legume la abur.

5. Mujdei cu lămâie și miere

Ingrediente pentru mujdeiul cu lămâie și miere

  • 4-5 căței de usturoi
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • o linguriță de miere
  • 3 linguri de ulei
  • 100 ml apă călduță
  • sare după gust

Modul de preparare a mujdeiului cu lămâie și miere

  1. Pisează usturoiul cu sare până devine o pastă.
  2. Adaugă treptat uleiul, apoi zeama de lămâie și mierea.
  3. Diluează cu apă călduță, amestecând bine.
  4. Acest mujdei are un gust dulce-acrișor și merge de minune cu peștele la grătar.

Evident, fiecare rețetă poate fi ajustată după preferințe, adăugând mai mult usturoi pentru intensitate sau diferite ierburi aromatice pentru diversitate, de exemplu tarhon proaspăt sau murat în mujdeiul clasic. 😉

Să ne fie de bine!


Producător:
Proveniență / origine:

Mai mult
Abonare
Anunță-mă când apar
guest

0 Comentarii
cele mai vechi
cele mai noi cele mai apreciate
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Sarmale de post Topoloveni Breaking News Aripioare de porc