Rețete culinare bune și foarte bune

Conopidă gratinată – rețetă bună, la cuptor

De vis, îți zic!

Conopida gratinată este un preparat culinar cu origini în bucătăria franceză, dar care a câștigat popularitate în întreaga Europă și nu numai. „Gratin” este un termen care descrie metoda de preparare prin coacerea unui ingredient acoperit cu un strat crocant, de obicei format din brânză și pesmet.

Această rețetă scoate în evidență simplitatea și rafinamentul gratinării combinând textura catifelată a conopidei cu crusta aurie și aromată. Este un preparat perfect atât ca fel principal vegetarian, cât și ca garnitură bună. Succes!

Ingrediente necesare pentru cea mai bună conopidă gratinată

  • o conopidă medie (aproximativ 1 kg)
  • 50 g unt
  • 2 linguri făină albă
  • 500 ml lapte (preferabil integral)
  • 100 g brânză tare (ex.: Gruyère, Cheddar sau Parmezan), rasă
  • 2 linguri smântână pentru gătit (opțional)
  • pesmet (aproximativ 2 linguri)
  • nucșoară rasă (un praf)
  • sare și piper după gust

Ustensile necesare

  • o cratiță mare pentru fierberea conopidei
  • o tavă de cuptor sau un vas termorezistent
  • o tigaie mică pentru prepararea sosului
  • tel și spatulă

Modul de preparare a conopidei gratinate de vis

  1. Desprinde buchețelele de conopidă și spală-le bine sub jet de apă rece.
  2. Într-o cratiță mare, fierbe apă cu sare și adaugă buchețelele de conopidă. Fierbe-le timp de 5-7 minute, până devin ușor moi, dar fără să se destrame.
  3. Scurge conopida și las-o deoparte, pentru a elimina excesul de apă.
  4. În continuare, poți consulta rețeta de sos bechamel sau poți urma punctele 4-7 din această rețeta pentu a-l prepara. Așadar, într-o tigaie, topește untul la foc mic.
  5. Adaugă făina și amestecă energic cu un tel pentru a forma un roux (rântaș). Lasă-l să se gătească 1 minut, fără să se ardă.
  6. Toarnă treptat laptele, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Fierbe la foc mic până când sosul capătă consistența unei smântâni lichide.
  7. Adaugă jumătate din brânza rasă, un praf de nucșoară, sare și piper după gust. Continuă să amesteci până când brânza se topește complet.
  8. Într-un vas termorezistent, așază buchețelele de conopidă fierte. Toarnă deasupra sosul bechamel, asigurându-te că acoperă uniform conopida.
  9. Presară restul de brânză rasă peste sos, urmată de un strat subțire de pesmet pentru o crustă crocantă.
  10. Preîncălzește cuptorul la 200°C (sau 180°C dacă folosești funcția cu ventilație).
  11. Introdu vasul în cuptor și lasă-l să se coacă timp de 20-25 de minute sau până când stratul superior devine auriu și crocant.
  12. Lasă conopida gratinată să se răcească ușor timp de 5 minute înainte de servire. Este delicioasă atât caldă, cât și la temperatura camerei, alături de o salată proaspătă sau chiar ca garnitură pentru carne.

Sfaturi și variațiuni ale conopidei gratinate

  • Poți adăuga cubulețe de șuncă sau bacon în compoziție pentru un plus de savoare.
  • Pentru o notă mai intensă, încearcă să înlocuiești o parte din lapte cu smântână lichidă.
  • Dacă preferi un preparat mai crocant, dublează cantitatea de pesmet și adaugă câteva bucățele de unt deasupra înainte de coacere.
  • După coacere, poți presăra pătrunjel proaspăt tocat peste conopida gratinată pentru o aromă proaspătă.

Să ne fie de foarte bine!


Producător:
Proveniență / origine:

Mai mult
Abonare
Anunță-mă când apar
guest

0 Comentarii
cele mai vechi
cele mai noi cele mai apreciate
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Sarmale de post Topoloveni Breaking News Aripioare de porc