Rețete culinare bune și foarte bune

Sos béchamel – rețetă alb-cremoasă

Vive la France!

Sosul béchamel, cunoscut și sub denumirea simplă și pură de sos alb, este unul dintre cele mai clasice și utilizate sosuri din bucătăria internațională.

Acest sos are rădăcini adânci în bucătăria franceză și poartă numele lui Louis de Béchamel, un marchiz (cu titlu cumpărat) finanțist de felul său, dar având înclinații artistice și perfecționist-gurmande în vremea regelui Louis XIV. Sosul a fost menționat pentru prima dată într-o carte de bucate în 1651 și a devenit rapid o bază esențială în arta culinară.

Sosul béchamel este un pilon al bucătăriei clasice, fiind folosit în numeroase rețete din întreaga lume. Este o bază perfectă pentru alte sosuri, precum sosul Mornay (cu brânză Gruyère, ceapă, cuișoare și parmezan – voi încerca și eu cât de curând posibil rețeta și vă povestesc), sosul Cheddar (cu brânză cheddar maturată, evident), sosul pentru macaroane cu brânză și preparate ca lasagna, gratinuri diverse și multe altele.

Datorită texturii sale catifelate și a aromei delicate, sosul béchamel completează o varietate largă de ingrediente, de la legume și carne până la paste și fructe de mare.

Totodată, sosul béchamel este unul dintre cele cinci sosuri de bază (sosuri mamă / sauces mères) din bucătăria clasică franceză alături de cel de tomate, hollandaise, velouté și espagnole.

Trecând la rețetă, aceasta este destul de simplă și are fix 3 ingrediente principale: untul, laptele și făina.

Ingrediente necesare pentru sosul béchamel

  • 4 linguri de unt nesărat
  • 1/4 cană de făină
  • 3 căni de lapte cald
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de nucșoară proaspăt rasă
  • 1/4 linguriță de piper alb proaspăt măcinat

Instrucțiuni de preparare a sosului béchamel

  1. Într-o cratiță de dimensiuni medii, topiți untul la foc mediu. Asigurați-vă că untul nu se arde.
  2. După ce untul s-a topit complet, adăugați făina și amestecați continuu cu un tel până când obțineți o pastă omogenă (roux).
  3. Gătiți roux-ul (amestecul de unt și făină, rântaș adicătelea) timp de 2-3 minute pentru a elimina gustul de făină, amestecând constant.
  4. Adăugați treptat laptele în roux, amestecând continuu cu telul pentru a evita formarea de cocoloașe. Continuați să turnați laptele până când obțineți o compoziție cremoasă.
  5. Adăugați sare, piper și nucșoară, ajustând cantitățile după gust dacă simțiti că este nevoie. Continuați să amestecați până când sosul începe să se îngroașe.
  6. Reduceți focul și gătiți sosul pentru încă 5-7 minute sau până când a devenit suficient de gros pentru a adera și acoperi omogen spatele unei linguri.
  7. Sosul Bechamel este acum gata. Puteți să-l adăugați la diverse rețete sau să-l păstrați pentru a fi folosit ulterior.
  8. Depozitarea este bine să se facă în recipiente cu cât mai puțin oxigen, se recomandă chiar pungile cu „fermoar”. Interesant de știut este că acest frumos sos se poate congela porționat și utilizat la nevoie fără să își piardă din savoare. Am încercat, știu despre ce vorbesc. 😉

Să ne fie de bine!


Aditivi: ,
Producător:
Proveniență / origine:

Mai mult
Abonare
Anunță-mă când apar
guest

0 Comentarii
cele mai vechi
cele mai noi cele mai apreciate
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Sarmale de post Topoloveni Breaking News Aripioare de porc