Rețete culinare bune și foarte bune
În tendințe

Mâncare de ștevie – rețetă primăvăratică epică

Ușoară, înviorătoare și simplă ca o primăvară frumoasă.

Ștevia e una dintre primele buruieni larg comestibile ce-și fac apariția primăvara. Are o personalitate distinctă, de cuceritor și de aceea e întâlnită în aproape orice cotlon de câmpie. Ca gust e acrișoară, iar ca textură e mai plină și mai onctuoasă decât spanacul.

În cele de mai jos voi descrie modul în care putem îmblânzi această fiară vegetală aducând-o binișor în farfurie la cheremul nostru.

Ingredientele necesare pentru mâncarea de ștevie

  • ștevie – o sacoșă plină (cca. 10 legături) 🙂
  • ceapă verde – 5 legături
  • usturoi verde – 2-3 legături
  • pastă de roșii
  • ulei
  • sare
  • pătrunjel – o legătură

Prepararea unei mâncări de ștevie epice

  1. Ștevia se spală bine și se lasă la zvântat.
  2. Ceapa și usturoiul se taie după preferință mai fin sau mai grosier și se pun la sotat într-o oală încăpătoare cu 2-3 linguri de ulei. Nu uităm să punem capacul! Când mirosul ne dă de știre că s-au sotat indeajuns, îndepărtăm cu pricepere capacul și adăugăm o cană de apă.
  3. Cât timp apa adăugată se pregătește de clocot, avem răgaz berechet să tăiem sau sa rupem ștevia în bucăți mai mari sau mai mici, după preferință, păstrând căt mai mult din codițe pentru o aromă bine definită. Mie îmi place să tai ștevia mare, să o simt bine cu furculița când o ating în farfurie.
  4. Adăugăm ștevia în oală chiar dacă apa nu a început încă să fiarbă și punem capacul fără a amesteca. După cca. 10 minute straturile inferioare s-au muiat și ne putem încumeta să amestecăm și vom face asta până ce toata cantitatea va fi opărita cumsecade și va sta docilă la găteală.
  5. Adăugăm două linguri de pastă de roșii, sare după gust (evident) și lăsăm totul la înnabușit sub capac. La nevoie, adăugăm apă și amestecăm din când în când pentru a preveni prinderea mâncarii.
  6. După 30 de minute de fiert, mâncarea de ștevie ar trebui să fie gata să aterizeze în farfurie. Unii preferă ca cele 30 de minute să se desfășoare nu pe aragaz cu capacul pus ci de-a dreptul în cuptorul încins la 180 grade, in oală neacoperită și le dau dreptate. În ambele cazuri, la finalul oprațiunilor termice, presărăm măncarea cu patrunjel tăiat frumos și ne spunem „Poftă bună!”.

Să ne fie de bine!


Aditivi:
Producător:
Proveniență / origine:

Mai mult
Abonare
Anunță-mă când apar
guest

2 Comentarii
cele mai vechi
cele mai noi cele mai apreciate
Inline Feedbacks
View all comments
Bubu
Bubu
30 aprilie 2022 12:42

Foarte misto! 👍

Iris
9 mai 2022 21:32

am facut ieri si am pus si niste orez asa, de control 😉

Back to top button
Sarmale de post Topoloveni Breaking News Aripioare de porc