Rețete culinare bune

Mâncare de ștevie – rețetă

Ușoară, înviorătoare și simplă ca o primăvară.

Ștevia e una dintre primele buruieni larg comestibile ce-și fac apariția primăvara. Are o personalitate distinctă, de cuceritor și de aceea e întâlnită în aproape orice cotlon de câmpie. În cele de mai jos voi descrie modul în care putem îmblânzi această fiară vegetală aducând-o binișor în farfurie la cheremul nostru.

Ingrediente:
ștevie – o sacoșă plină (cca. 10 legături) 🙂
ceapă verde – 5 legături
usturoi verde – 2-3 legături
pastă de roșii
ulei
sare
pătrunjel – o legătură

Ștevia se spală bine și se lasă la zvântat. Ceapa și usturoiul se taie după preferință mai fin sau mai grosier și se pun la sotat într-o oală încăpătoare cu 2-3 linguri de ulei. Nu uităm să punem capacul! Când mirosul ne dă de știre că s-au sotat inde-ajuns, îndepărtăm cu pricepere capacul și adăugăm o cană de apă.

Cât timp apa adăugată se pregătește de clocot, avem timp berechet să tăiem sau sa rupem ștevia în bucăți mai mari sau mai mici, ați ghicit!, după preferință, păstrând căt mai mult din codițe pentru o aromă bine definită. Mie îmi place să tai ștevia mare, să o simt bine cu furculița când o ating în farfurie. Adăugăm ștevia în oală chiar dacă apa nu a început încă să fiarbă și punem capacul fără a amesteca. După cca. 10 minute straturile inferioare s-au muiat și ne putem încumeta să amestecăm și vom face asta până ce toata cantitatea va fi opărita cumsecade și va sta docilă la găteală apoi adăugăm două linguri de pastă de roșii, sare după gust (evident) și lăsăm totul la înnabușit sub capac. La nevoie, adăugăm apă și amestecăm din când în când pentru a preveni prinderea mâncarii.

După 30 de minute de fiert, măncarea de ștevie ar trebui să fie gata să aterizeze în farfurie. Unii preferă ca cele 30 de minute să se desfășoare nu pe aragaz cu capacul pus ci de-a dreptul în cuptorul încins la 180 grade, in oală neacoperită și le dau dreptate. În ambele cazuri, la finalul oprațiunilor termice, presărăm măncarea cu patrunjel tăiat frumos și ne spunem „Poftă bună!”.

Să ne fie de bine!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Buruiana bună, #stevia noastra cea de fiecare primavară. 🌱

O postare distribuită de Foodspot (@foodspot.ro) pe


Aditivi:
Producator:
Tara de origine:

Etichete

Alte recomandări

Comentarii

avatar
  Abonare  
Anunță-mă când apar
Back to top button
Close
Close