Murături asortate în saramură – rețetă așa cum trebuie
Muraturile in saramura dau savoare iernii, iar daca sunt amestecate cu grija sa-si schimbe gusturile intre dansele, apoi nu ne mai ramane decat sa le zapacim alaturi de o mancare gustoasa si sa privim de la caldura mesei imbelsugate cum ninge afara.
Ingrediente:
Legume (in proportii variabile, dupa gust si preferinte):
castraveti, conopidă, varză rosie, telina, morcovi, gogonele, hrean, usturoi, marar uscat
Fructe (de asemenea in proportii variabile, dupa gust si preferinte):
pepenasi (5-10 cm in diametru), mere Renet, pere jambon (bosc)
Condimente:
piper negru boabe, mustar boabe, foi de dafin
Pentru saramura:
apa, sare grunjoasa (atentie, poate fi iodata, dar fara antiaglomerant – ferocianura de potasiu E 536)
Mod de preparare:
Pregatirea borcanelor
Eu unul, pentru comoditate si eficienta, prefer borcanele de 4 litri si un sfert cu ghivent (nu ma mai gandesc la celofan si sfori). E bine ca borcanele si capacele sa fie clatite cu apa oparita inainte de utilizare pentru a elimina posibilele urme de utilizare anterioara care ar putea dauna muraturilor actuale. Pentru fericitii dotati cu masini de spalat vase, daca incap, borcanele si capacele lor se pot spala cu succes in aceste utilaje minunate.
Prepararea legumelor si a fructelor
Radacinoasele se curata si se taie rondele, hreanul se taie pe lung in sferturi. Conopida se curata, se desparte in buchetele si se spala bine. Gogonelele, castravetii si fructele se spala cu atentie (insistati la pepenasi – zonele de coaja care nu vi se par „curate” pot fi razuite cu un cutit ascutit). Varza rosie se curata, se spala si se taie daca este nevoie in sferturi (cat sa incapa usor pe gura borcanului). Curatati si usturoiul pentru a-l avea pregatit, apoi lasati totul la zvantat si puneti saramura pe foc.
Prepararea saramurii
Puneti apa intr-o oala (eu la doua borcane de cate 4250 ml, folosesc ~5-6 l de saramura) si adaugati cu o lingura de bucatarie sare grunjoasa, cate o lingura cu varf pentru fiecare litru de apa (de ex: la 7 litri de apa puneti 7 linguri de sare). Puneti saramura la fiert si intre timp aranjati legumele si fructele in borcane.
Final
Dupa ce ati aranjat minunatiile de legume si fructe in borcanele curate-luna, adaugati 2-4 catei de usturoi, o lingurita de boabe de piper, una sau doua de boabe de mustar, 1-2 foi de dafin si captusiti „gulerul” borcanului cu o coronita din marar uscat (spalat si zvantat in prealabil si el). La final, cu un polonic potrivit adaugati saramura clocotita in borcan/e pana cand aceasta depaseste cu 1-2 cm coronita de marar (veti vedea ca dupa racire saramura din borcan va cobori pana la nivelul mararului), lasati 5 minute sa iasa tot aerul, mai completati cu lichid daca este nevoie pana la nivelul amintit anterior si apoi puneti capacele. Daca nu ati optat pentru capace cu ghivent, impaturiti o foaie de celofan in doua, taiati forme patrate mai mari decat gura borcanului cu 4-6 cm, udati apoi celofanul, puneti-l peste gura borcanului si legati-l strans cu o sfoara trainica.
Sa ne fie de bine!
Info:
Am publicat initial aceasta reteta pe cerulgurii.ro in septembrie 2012. Ulterior, am decis sa o reconditionez si sa o mut pe foodspot.ro.
Aditivi: fără aditivi alimentari
Producător: Foodspot.ro