Știri și telegrame

Legea privind prevenirea şi reducerea risipei alimentare a fost depusă în Parlament

O inițiativă lăudabilă!

Deputatul Florin-Alexandru Alexe, iniţiatorul Legii privind diminuarea risipei alimentare, adoptată în legislatura 2012-2016, a depus astăzi, alături de Diana Buzoianu, Bogdan-Gruia Ivan şi Zoltán Miklós un proiect de lege care reglementează măsurile necesare pentru reformarea cadrului legislativ privind prevenirea şi reducerea risipei alimentare.

Risipa alimentară este o problemă majoră care are consecinţe asupra tuturor, având efecte atât economiei, cât şi asupra mediului. Țara noastră aruncă anual 5 milioane de tone de alimente, ocupând astfel locul 9 în clasamentul risipei, la nivelul UE. Prin implicarea în lupta împotriva risipei alimentare, am reuşit să pun pe agenda publică tema irosirii resurselor. Legea privind diminuarea risipei alimentare, iniţiată şi adoptată în primul meu mandat de parlamentar, a reprezentat primul pas către asumarea luptei împotriva risipei alimentare de către societatea românească. În mandatul actual de parlamentar, împreună cu alţi parlamentari am lucrat la o nouă lege, capabilă să răspundă provocărilor prezentului. Le sunt recunoscător tuturor colegilor care s-au alăturat demersurilor noastre. Sunt bucuros că printre iniţiatori se numără reprezentanţi ai tuturor partidelor democratice din Parlamentul României. Prin adoptarea noii legi, vom lansa o platformă online împotriva risipei alimentare, iar administraţia publică va avea obligaţia să intervină împotriva obiceiurilor nocive ale companiilor. Am convingerea că putem spune stop risipei alimentare şi putem lupta cu sărăcia.

Argumentele iniţiatorilor Legii privind prevenirea şi reducerea rispei alimentare sunt următoarele:

  • În România, peste 150.000 de copii merg în fiecare seară flămânzi la culcare. În acelaşi timp, aruncăm anual 2,55 milioane de tone de mâncare. Avem nevoie de un mecanism prin care alimentele aflate în stare bună de consum să ajungă la oamenii aflaţi în nevoie, iar în acest scop vom realiza un cadru legislativ clar.
  • Risipa alimentară globală generează 8% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, un impact imens asupra climei şi asupra societăţii, în ansamblul ei. Schimbările climatice în ţara noastră conduc la judeţe întregi în procese de deşertificare, fenomene meteorologice extreme şi dăunători noi cu care se confruntă agricultorii români.
  • Aruncând atât de multă mâncare la gunoi, românii îşi irosesc o mare parte din venituri. În medie, un cetăţean român câştigă aproximativ 4000 de lei şi cheltuie pe mâncare, în medie, o treime din această sumă. Între 30% şi 50% din mâncarea pe care o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună. Lunar, aruncă la gunoi între 400 lei şi aproximativ 670 de lei. Rezultă în jur de 5000 de lei irosiţi pe an.

 Sursa
Camera Deputaților
Abonare
Anunță-mă când apar
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Tu ce părere ai? Comentezi?x
Sarmale de post Topoloveni Breaking News Aripioare de porc