Mică enciclopedie culinară

Hamburgerii

Despre hamburgeri și cinci rețete bune

Istoria hamburgerilor: de la street food la aproape fine dining 🙂

Hamburgerul, această creație culinară bine apreciată și cunoscută în întreaga lume (spre nemulțumirea unora), are o istorie bogată și oarecum surprinzătoare. Originea sa poate fi identificată clar în secolul al XIX-lea, atunci când imigranții germani aduceau cu ei o tradiție culinară specifică, Hamburg steak (biftec în stil hamburghez), carne de vită tocată fin și condimentată, servită de multe ori crudă sau ușor preparată, „rare” în actualul vocabular urban. Cu timpul, bucătăriile din Statele Unite au adaptat această rețetă și au creat precursorul hamburgerului modern și așa cum Coca Cola l-a promovat pe Santa Clause, așa a sărit și Mickey Mouse, pardon hamburgerul transoceanic peste granițele americane pentru a ne oferi cu simplitate o frumoasă pildă de consumerism radical.

Prima mențiune scrisă despre termenul „hamburger” apare într-un jurnal de călătorie din 1834, iar evoluția sa a fost ulterior treptată, dar destul de accelerată în Statele Unite. Un moment crucial a fost Expoziția Universală din St. Louis din 1904, unde standurile cu carne tocată între două bucăți de pâine au atras atenția vizitatorilor. Aceasta a marcat practic nașterea hamburgerului în forma sa iconică, care a devenit rapid un simbol al fast-food-ului american.

Alte recomandări bune

Apropo, primul lanț fast-food care le-a pus în mod organizat hamburgeri pe masă americanilor a fost White Castle, în 1921. Încă funcționează fără probleme notabile.

Cinci rețete (dacă le pot numi așa) de hamburgeri

1. Hamburgerul clasic american

Ingrediente hamburger american:

  • 500g carne de vită tocată (max. 20% grăsime)
  • Sare și piper după gust
  • 4 chifle de hamburger
  • Frunze de salată, roșii și ceapă tăiate felii
  • Ketchup și muștar

Instrucțiuni de preparare a hamburgerului american:

  1. Modelează carne în patru chiftele plate și condimentează-le cu sare și piper.
  2. Gătește-le la grătar sau în tigaie pentru aproximativ 4 minute pe fiecare parte.
  3. Asamblează hamburgerii cu frunze de salată, roșii și ceapă, adăugând ketchup și muștar după gust. Belea!

2. Hamburger cu guacamole, de sorginte mexicană

Ingrediente hamburger mexican cu guacamole:

  • 500g carne de vită tocată (max. 15% grăsime)
  • 4 chifle de hamburger
  • 1 avocado copt și zdrobit
  • Sare și piper după gust
  • 1 ceapă roșie tăiată fin
  • 1 roșie tăiată felii
  • Frunze de coriandru proaspăt

Instrucțiuni de preparare a hamburgerului mexican:

  1. Gătește carnea ca mai sus sau după preferință și condimenteaz-o cu sare și piper.
  2. În timpul gătirii, prepară guacamole-ul amestecând avocado-ul zdrobit, ceapa, roșia și coriandrul – avem și rețeta de gucamole bună.
  3. Așază burgerii în chiflele și adaugă guacamole peste carne. Nu e rău deloc, am făcut de două ori!

3. Hamburger vegetarian

Ingrediente hamburger vegetarian:

  • 2 cutii de năut scurs și clătit
  • 1/2 ceașcă de pesmet
  • 1 ou
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 1 lingură de chimion măcinat
  • Sare și piper după gust
  • Chifle integrale
  • Frunze de spanac, roșii și sos tzatziki

Instrucțiuni de preparare a hamburgerului vegetarian, pentru momentele de restriște 🙂

  1. Zdrobește năutul și amestecă-l cu pesmetul, oul, usturoiul, chimionul, sarea și piperul.
  2. Modelează compoziția în burgeri și gătește-i la grătar, după pofta inimii.
  3. Așază burgerii în chifle integrale și adaugă frunze de spanac, roșii și sos tzatziki. Not bad at all!

4. Hamburger în stil asiatic

Ingrediente hamburger asiatic:

  • 500g carne de vită tocată mărunt
  • 2 linguri sos de soia
  • 1 lingură ulei de susan
  • 1 linguriță ghimbir proaspăt ras
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 4 chifle brioșate
  • Varză roșie mărunțită, morcovi rași și sos sriracha

Instrucțiuni de prepararare a hamburgerului asiatic:

  1. Amestecă carnea de vită cu sosul de soia, uleiul de susan, ghimbirul și usturoiul.
  2. Gătește burgerii medim rare sau ca mai sus și așază-i în chiflele brioșate.
  3. Adaugă varză roșie, morcovi și sosul sriracha deasupra cărnii pentru un twist asiatic autentic – am fost placut uimit, la modul cel mai sincer!

5. Hamburger cu brânză brie și ceapă caramelizată (franțuzesc, cum îi zic eu)

Ingrediente hamburger franțuzesc:

  • 500g carne de vită tocată mărunt
  • 4 chifle cu susan
  • 150g brânză Brie
  • 2 cepe, feliate
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 linguri de unt
  • Sare și piper după gust

Instrucțiuni de preparare a hamburgerului pur franțuzesc:

  1. Gătește burgerii după preferință și așază brânza brie pe fiecare chiftea în ultimele minute de gătire.
  2. Caramelisează ceapa în unt și zahăr până devine aurie.
  3. Așază burgerii cu brânza în chiflele cu susan și adaugă ceapa caramelizată deasupra cărnii.

După cum spuneam și mai sus, hamburgerul a evoluat dintr-o simplă rețetă de street food și ulterior fast food local american într-un fenomen global, fiind adaptat la preferințele și gusturile fiecărui colț al lumii.

Sa ne fie de bine!


Producător:
Proveniență / origine:

Mai mult
Abonare
Anunță-mă când apar
guest

0 Comentarii
cele mai vechi
cele mai noi cele mai apreciate
Inline Feedbacks
View all comments
Poate te interesează
Close
Back to top button
Sarmale de post Topoloveni Breaking News Aripioare de porc