Mică enciclopedie culinară

Lintea

O leguminoasă minunată

Lintea este o leguminoasă ce face parte din familia Fabaceae și este cultivată pentru semințele sale comestibile. Această plantă este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, fiind una dintre primele culturi domesticite de către oameni.

Lintea își are originile în Orientul Mijlociu și Asia de Sud, fiind cultivată de mii de ani în diferite regiuni ale lumii. Această mică bijuterie nutrițională este recunoscută pentru conținutul său bogat de proteine, fibre, vitamine și minerale esențiale. Cu toate acestea, lintea este adesea subapreciată și lăsată în umbră de alte alimente.

Alte recomandări

Tipuri de linte

Există mai multe varietăți de linte, cele mai comune fiind:

 1. Linte verde – această varietate de linte are o coajă verde și un gust ușor de nuci. Este adesea folosită în salate și preparate reci.
 2. Linte maro – este cea mai răspândită varietate de linte și are o coajă maro închisă. Se gătește rapid și este ideală pentru tocane și ciorbe.
 3. Linte roșie – caracterizată prin coaja sa roșie sau portocalie, lintea roșie se gătește rapid și are un gust dulceag. Este des folosită în special în preparatele indiene.
 4. Linte neagră – este cunoscută și sub numele de beluga lentils datorită asemănării cu caviarul belugă. Are un gust bogat și se păstrează bine forma după gătire.

Valoarile nutriționale ale lintei

Lintea este o sursă bogată de nutrienți esențiali. O porție de 100 de grame de linte furnizează aproximativ:

 • Calorii: 116 kcal
 • Proteine: 9 grame
 • Carbohidrați: 20 grame
 • Fibre: 8 grame
 • Grăsimi: 0.4 grame

Lintea este o sursă excelentă de proteine, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor. De asemenea, furnizează o gamă variată de nutrienți esențiali, inclusiv fier, zinc, magneziu și vitaminele din complexul B. Această combinație de substanțe nutritive face din linte o alegere valoroasă pentru vegetarieni și vegani, dar și pentru cei care doresc să își diversifice sursele de proteine.

Beneficiile pentru sănătate

 1. Proteine de calitate – lintea conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, ceea ce o face o sursă completă de proteine pentru vegetariani.
 2. Controlul greutății – fibrele din lintea contribuie la menținerea senzației de sațietate, ceea ce poate ajuta la controlul greutății.
 3. Controlul glicemiei – carbohidrații complecși și fibrele din lintea ajută la menținerea nivelului de zahăr în sânge în limite normale.
 4. Sănătatea Inimii – grăsimile sănătoase, fibrele și mineralele precum magneziu și potasiu din lintea au beneficii asupra sistemului cardiovascular.

Moduri de preparare a lintei

Lintea poate fi integrată în diverse rețete, oferind varietate în meniul zilnic. Iată câteva moduri populare de preparare:

 1. Salate: lintea verde sau roșie este perfectă pentru salatele reci, oferind un aport nutrițional substanțial.
 2. Ciorbe, supe creme și tocănițe: lintea maro se potrivește bine în ciorbe și tocane, adăugând consistență și gust. o rțetă excelentă de supă cremă de linte găsiți aici.
 3. Pilaf: lintea se poate amesteca cu orez pentru a crea pilafuri gustoase.
 4. Burgeri vegetali: lintea poate fi utilizată pentru a face astfel de burgeri sănătoși și gustoși, vin curând și cu rețeta.

Lintea nu este doar o sursă excelentă de nutrienți, ci și o opțiune accesibilă și adaptabilă în bucătărie. Includerea acestei leguminoase în dieta zilnică poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, contribuind la un stil de viață sănătos și echilibrat.


Origine: ,

Abonare
Anunță-mă când apar
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Poate te interesează
Close
Back to top button
0
Tu ce părere ai? Comentezi?x
Sarmale de post Topoloveni Breaking News Aripioare de porc