Te rog, mergi la vot!

Rețete culinare bune și foarte bune

Mucenici muntenești – rețetă aromată și zemoasă

Nu știu dacă te ajută, dar sunt preferații mei! :)

Mucenicii muntenești sunt o adevărată comoară culinară, plină de tradiții și arome care te poartă prin istoria și spiritualitatea poporului român. Această rețetă specială este pregătită pe 9 martie, de Ziua Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, o sărbătoare creștină importantă.

De-a lungul timpului, românii au dezvoltat două variante ale acestui preparat: mucenicii moldovenești, care sunt niște colaci copți, în forma cifrei 8, unși cu miere și nucă (rețeta), și mucenicii muntenești, mici colăcei fierți într-o supă dulce, aromată, bogată în scorțișoară și nucă.

Dacă vrei să aduci în casa ta gustul autentic al mucenicilor muntenești, urmează această rețetă simplă, dar deosebit de gustoasă, succes!

Ingredientele necesare pentru mucenicii muntenești

Pentru a pregăti mucenici muntenești perfecți, ai nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru aluatul de mucenici

  • 300 g făină albă
  • 150 ml apă
  • un praf de sare

Pentru supa dulce și aromată

  • 2 litri apă
  • 200 g zahăr
  • coaja rasă de la o lămâie
  • coaja rasă de la o portocală
  • 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
  • o linguriță esență de rom
  • o linguriță esență de vanilie (opțional)
  • o linguriță scorțișoară măcinată
  • un praf de sare
  • 200 g nucă măcinată

Modul de preparare a mucenicilor muntenești

  1. Începe prin a prepara aluatul simplu: pune făina într-un bol mare, adaugă un praf de sare și toarnă treptat apa, amestecând până obțin o compoziție omogenă. Frământă până când obții un aluat elastic și nelipicios.
  2. Întinde aluatul pe blatul de lucru și taie-l în fâșii subțiri. Rulează fiecare fâșie într-un „șnur” subțire de cca. 0,5 cm grosime, apoi porționează-l în bucăti de 6-7 cm lungime din care formează mici opturi. Lasă-le la uscat pentru aproximativ o oră.
  3. Între timp, pune apa la fiert într-o oală mare. Când apa ajunge la punctul de fierbere, adaugă mucenicii uscați și lasă-i să fiarbă timp de aproximativ 10-15 minute, până devin moi, dar fermi. Adaugă zahărul, coaja de lămâie și portocală, esențele, zahărul vanilat și scorțișoara, amestecând bine. Lasă să fiarbă încă 2-3 minute, apoi oprește focul.
  4. După ce supa dulce și aromată s-a mai răcorit puțin, presară nuca măcinată peste toată povestea și amestecă ușor.
  5. Mucenicii muntenești se pot savura calzi sau reci, în funcție de preferințe. Mie îmi plac reci, parcă sunt mult mai aromați.

Recomandări și trucuri pentru niște mucenici muntenești perfecți

  • Dacă vrei o aromă mai intensă, poți adăuga și puțin anason sau cuișoare măcinate în supa dulce.
  • Pentru un plus de savoare, prăjește ușor nuca într-o tigaie însărătă înainte de a o presăra peste mucenici.
  • Poți ajusta cantitatea de zahăr în funcție de preferințele tale: dacă îți place mai dulce, mai adaugă puțin zahăr; dacă preferi o variantă mai ușoară, redu cantitatea.
  • Lasă mucenicii să se îmbibe puțin în zeamă pentru o textură încă și mai plăcută.

Mucenicii muntenești sunt mai mult decât un desert tradițional, sunt o amintire dulce a copilăriei, o poveste în farfurie și o modalitate minunată de a celebra o tradiție veche. Gustoși, parfumați și plini de arome care aduc bucurie, această rețetă este perfectă pentru a fi pregătită în familie. Așa că, nu mai sta pe gânduri, pune făina pe masă și apucă-te de treabă!

Să ne fie de bine!


Producător:
Proveniență / origine:

Mai mult
Abonare
Anunță-mă când apar
guest

0 Comentarii
cele mai vechi
cele mai noi cele mai apreciate
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Tu ce părere ai, comentezi?x
Sarmale de post Topoloveni Breaking News Aripioare de porc