Sufleu de conopidă – rețeta cu sos bechamel și brânză tare
Merveilleuse! 🇫🇷
Sufleul este un preparat clasic al bucătăriei franceze, recunoscut pentru textura sa ușoară și aerată. Cuvântul „soufflé” provine din verbul francez „souffler”, care înseamnă „a sufla” sau „a umfla”, descriind perfect modul în care acest preparat își mărește volumul în timpul coacerii. Popularizat în secolul al XVIII-lea de către chef-ul francez Marie-Antoine Carême, sufleul a devenit un simbol al rafinamentului culinar.
Varianta cu conopidă este o reinterpretare a rețetei clasice, îmbinând eleganța sufleului cu simplitatea și finețea gustului acestei legume cumsecade. Succes, iată rețeta:
Ingredientele necesare pentru un sufleu gustos de conopidă (4-6 porții)
Pentru baza de conopidă
-
- o conopidă mare (aproximativ 800 g)
- o linguriță sare
- un litru de apă pentru fiert
Pentru sosul bechamel
-
- 40 g unt
- 40 g făină albă
- 400 ml lapte
- un praf de nucșoară (opțional)
- sare și piper, după gust
Pentru compoziția sufleului
Instrucțiuni de preparare a celui mai bun sufleu de conopidă
Pregătirea conopidei pentru sufleu
- Spală conopida și taie-o în buchețele mici.
- Fierbe conopida în apă cu sare timp de 10-12 minute, până devine fragedă, dar nu moale excesiv.
- Scurge conopida și las-o să se răcească ușor. Opțional, zdrobește-o ușor cu o furculiță sau paseaz-o într-un piure mai grosier sau mai fin, în funcție de textura preferată.
Prepararea sosului bechamel
Rețeta de sos bechamel este deja publicată pe foodspot.ro, dar o pun și aici (varianta mai puțin elaborată) pentru a nu vă plimba mai mult decât trebuie. 🙂
- Așadar, topește untul într-o cratiță la foc mic. Adaugă făina și amestecă energic timp de 1-2 minute, până capătă o culoare aurie deschisă.
- Toarnă laptele treptat, amestecând continuu cu un tel pentru a evita formarea cocoloașelor.
- Fierbe sosul la foc mic până se îngroașă (aproximativ 5-7 minute). Adaugă nucșoara dacă folosești, sare și piper, după gust.
Alăturarea și încorporarea ingredientelor
- Adaugă gălbenușurile de ou în sosul bechamel, amestecând rapid pentru a preveni coagularea.
- Incorporează conopida și 75 g din brânza rasă în amestecul de sos. Omogenizează bine.
- Bate albușurile cu un praf de sare până obții o spumă tare, dar nu uscată.
- Incorporează treptat albușurile bătute în compoziția de conopidă, folosind o spatulă și mișcări ușoare, de jos în sus, pentru a menține aerarea.
Montarea și coacerea sufleului de conopidă
- Preîncălzește cuptorul la 190°C.
- Unge o formă sau un vas de copt (sau mai multe individuale) cu unt și tapetează cu pesmet.
- Toarnă compoziția în formă, lăsând 1-2 cm până la marginea superioară. Presară restul de brânză deasupra.
- Coace sufleul timp de 25-30 de minute (sau 15-20 de minute pentru forme mici), fără să deschizi ușa cuptorului, până când devine auriu și bine crescut. 🙂
Sfaturi și recomandări pentru un sufleu reușit
- Nu deschide ușa cuptorului! Schimbările bruște de temperatură pot face sufleul să se… desumfle.
- Pentru un maxim de efect culianar, sufleul trebuie consumat cât mai repede după ce este gata deoarece își pierde volumul destul de rapid după ce este scos din cuptor.
- Poți adăuga ierburi proaspete (cimbru, pătrunjel) și alte tipuri de brânză pentru a experimenta, nu are ce să nu iasă bine.
Bon appétit!
Producător: Foodspot.ro
Proveniență / origine: Franța