Rețete culinare bune și foarte bune

Orez sârbesc – rețetă dobro

Un pilaf de vară, foarte vioi și agreabil

Orezul sârbesc, cunoscut și sub numele de “Srbija pirinač” în limba sârbă, este o mâncare delicioasă și ușor de pregătit care poate fi o garnitură excelentă pentru carne la grătar sau chiar pentru o limbă cu masline bună. Evident, se poate consuma și ca atare, mai ales în zilele toride de vară când eu unul îl prefer rece sau la temperatura camerei.

Ingrediente pentru cel mai bun orez sârbesc

  • o cană de orez alb (de preferat tipul cu bob lung)
  • două căni de supă de pui sau legume (puteți folosi și apă)
  • o ceapă mare, tocată fin
  • doi căței de usturoi, mărunțiți
  • două linguri de ulei de măsline
  • un ardei gras roșu sau kapia, tocat cubulețe
  • un ardei gras verde, tocat cubulețe
  • un morcov mediu tăiat cubulețe mici
  • o mână de boabe de mazăre
  • o conservă (400g) de roșii tocate (sau roșii în bulioon tăiate cubulețe sau două roșii poroaspete tocate, de asemenea, cubulețe)
  • o linguriță de boia de ardei dulce
  • sare și piper după gust
  • oregano și busuioc uscat pentru aromă (opțional)
  • o legătură de pătrunjel bun

Instrucțiuni de preparare a orezului sârbesc legendar

  1. Spălați orezul în apă rece și scurgeți-l bine. Tocați fin ceapa și usturoiul. Tăiați ardeii în cubulețe.
  2. Încălziți uleiul de măsline într-o cratiță mare sau într-o tigaie adâncă la foc mediu.
  3. Adăugați ceapa tocată în uleiul încins și căliți-o până devine translucidă. Adăugați usturoiul mărunțit și căliți-l împreună cu ceapa timp de încă 1-2 minute până când simțiți mirosul specific de găteală bună.
  4. Adăugați morcovul și lasați-l la sotat vreo 2-3 minute, până se înmoaie nițel.
  5. Adăugați ardeii tocați în cratiță și gătiți-i până când devin puțin moi.
  6. Turnați roșiile tocate în cratiță și amestecați bine. Adăugați boiaua de ardei, sare, piper și ierburi uscate după gust.
  7. Adăugați orezul scurs și mazărea amestecați tot cu grijă.
  8. Adăugați supa de pui sau legume și amestecați totul bine. Lăsați amestecul să fiarbă, apoi reduceți focul la minim.
  9. Acoperiți cratița cu un capac și lăsați orezul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-30 de minute sau până când orezul este gătit și lichidul este absorbit complet.
  10. Adăugați pătrunjelul proaspăt tocat și orezul sârbesc este gata!

Să ne fie de bine!

Alte recomandări

Aditivi: ,
Producător:
Proveniență:

Mai mult
Abonare
Anunță-mă când apar
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Sarmale de post Topoloveni Breaking News Aripioare de porc