Rețete culinare bune și foarte bune
Cartofi copți cu bacon și alte dichisuri – rețetă gustoasă, de iarnă
O adevărată încântare hibernală!
Suntem în treimea bună a iernii și m-am gândit că nu ar strica să vă împărtășesc o variantă mai gustoasă a rețetei clasice de cartofi copți.
Ingrediente pentru cei mai buni cartofi copți cu bacon
- 6 cartofi potriviti
- 150 bacon
- 150 brânză grasă (burduf, telemea de oaie, capra sau bivolita, cas framantat etc.) sau variatiuni pe teme de cascaval si chiar parmezan sau orice alta varianta mai nobila, dupa preferinte, gust si buzunar
- 6 linguri de smantana
Modul de preparare a, parol, celor mai gustoși cartofi copți
- Cartofii se spala bine, se pun intr-o tava si se presara sare. Se dau la cuptorul bine incins la 200 grade si se lasa cam o ora sa sfaraie in iadul incandescent.
- Bacon-ul se taie felii subtiri si se prajeste intr-o tigaie bine aleasa. Daca nu dispuneti de bacon sau il considerati pe buna dreptate prea poluat cu aditivi si prostii puteti apela la alte variante de mezeluri, un exemplu deja testat de mine si utilizat in aceasta reteta fiind pieptul de porc.
- Cand sunt gata, cartofii se scot din cuptor si, dupa ce s-au racit putin, le taiem partea superioara (ca un capac) si scoatem cam o lingurita din miez; in spatiul astfel format punem puțintel unt bun, 2 fâșii de bacon și o lingurita de branza, asa cum ziceam in lista, grasa (burduf, cas framantat cu sare sau alta branza asemenea). Trebuie sa va marturisesc ca se poate utiliza cu succes orice tip de branza preferati in locul branzeturilor neaose sau chiar ceva cascaval ras – eventual Săveni, de ce nu? 😉
- Astfel reconstruiti, cartofii nostri copti se introduc din nou in cuptorul incins ca mai sus pentru inca 3-4 minute, cat sa se topeasca branza si sa se onduleze frumos, apoi se scot cu gratie si se orneaza cu smantana putin sarată pentru ca ritualul poftelor sa fie complet.
Pofta buna si Craciun fericit!
Foarte misto, excelenti! am facut si eu, dar nu reusesc sa incarc poza!
Mişto!