Acasă / Rețete culinare bune / Cartofi copți cu bacon și alte dichisuri – rețetă gustoasă, de iarna

Cartofi copți cu bacon și alte dichisuri – rețetă gustoasă, de iarna

Suntem în treimea buna a iernii si m-am gandit că nu ar strica sa va împărtășesc o varianta mai gustoasă a rețetei clasice de cartofi copți.

Ingrediente:
6 cartofi potriviti
150 bacon
150 branza grasa (burduf, telemea de oaie, capra sau bivolita, cas framantat etc.) sau variatiuni pe teme de cascaval si chiar parmezan sau orice alta varianta mai nobila, dupa preferinte, gust si buzunar
6 linguri de smantana

Mod de preparare:
Cartofii se spala bine, se pun intr-o tava si se presara sare. Se dau la cuptorul bine incins la 200 grade si se lasa cam o ora sa sfaraie in iadul incandescent. Bacon-ul se taie felii subtiri si se prajeste intr-o tigaie bine aleasa. Daca nu dispuneti de bacon sau il considerati pe buna dreptate prea poluat cu aditivi si prostii puteti apela la alte variante de mezeluri, un exemplu deja testat de mine si utilizat in aceasta reteta fiind pieptul de porc.

Cand sunt gata, cartofii se scot din cuptor si, dupa ce s-au racit putin, le taiem partea superioara (ca un capac) si scoatem cam o lingurita din miez; in spatiul astfel format punem putintel unt bun, 2 fasii de bacon si o lingurita de branza, asa cum ziceam in lista, grasa (burduf, cas framantat cu sare sau alta branza asemenea). Trebuie sa va marturisesc ca se poate utiliza cu succes orice tip de branza preferati in locul branzeturilor neaose sau chiar ceva cascaval ras – eventual Saveni, de ce nu? 😉

Astfel reconstruiti, cartofii nostri copti se introduc din nou in cuptorul incins ca mai sus pentru inca 3-4 minute, cat sa se topeasca branza si sa se onduleze frumos, apoi se scot cu gratie si se orneaza cu smantana putin sarata pentru ca ritualul poftelor sa fie complet.

Pofta buna si Craciun fericit!

Informatii Utile
Bucatarie: Internationala
Timp de preparare (estimativ, exclusiv timp de gatire): 45 – 60 min.

Sursa foto: arhiva proprie

cg 2013

vezi şi

Varză acră călită și îmbunată la cuptor – rețetă

Varza acra, murata asa cum putini stiu sau au gustat vreodata, calita si apoi dreasa la gust si culoare in cuptorul prieten.

Comentarii

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Anunță-mă când apar