Ieri dimineata, chiar inainte de cafea, mi-au cazut privirile uimite peste un articol de-a dreptul nefericit care proslavea ceva produse Meda impachetate intr-o campanie publicitara. Nu m-a deranjat ideea campaniei in sine si nici n-o voi comenta. Ce m-a jignit de-a dreptul este lipsa de respect a autorului fata de cititorii sai (printre care sporadic ma numar si eu), avand in vedere notorietatea blogului pe care isi expune ideile. Legandu-ma de un alt articol aparut ulterior celui despre care scriu acum, nu ma pot opri sa ma intreb cat de foame trebuie sa-ti fie pentru a publica pe site-ul ce te reprezinta, blog sau ce o fi, o recomandare de produs gunoifer cititorilor care iti genereaza venituri? Ma intreb retoric, evident, iar despre produsul „gunoifer” discutam indata.
Sa revenim putin la campania Meda: initial am crezut si sperat ca este o gluma, dar dupa ce autorul mi-a sters comentariul publicat pe Facebook am realizat ca povestea e reala. Comentariul nu era rautacios sau subversiv ci doar insira lista ingredientelor din sunca de Praga Meda.
Revenind la sunca de Praga produsa de Meda Prod ’98 SA, gustul sau le poate trezi celor care au existat constient si inainte de ’89 niste senzatii gustative intalnite frecvent la cei care experimentau consumul crenwurstilor chinezesti livrati la conserva – adica usor ireal, fortat pana la limita de potentiatorul de aroma, dar fara a-ti strepezi totusi dintii ca-n cazul altor „minunatii” chimice. Textura este si ea ireala ducand spre gelatinoasa, fara a beneficia de fermitatea fibrelor de carne neprelucrate pana la denaturare.
Ingrediente:
Carne porc
Apa
Sare
Amidon
Stabilizatori (difosfat de sodiu, trifosfat de sodiu, caragenan, guma de xantan)
Zaharuri
Potentiator de aroma (glutamat monosodic)
Antioxidant (ascorbat de sodiu)
Condimente
Arome
Conservanti (lactat de potasiu, acetat de sodiu, nitrit de sodiu)
Colorant (carmin)
Dupa cum vedeti, lista ingredientelor e o adunatura de porcarii. Pe langa amidonul strecurat subversiv in malaxor pentru a zdruncina orice dieta #keto tinuta corect, sirul de chimicale continut de biata sunca este de-a dreptul impresionant: potentiatorul de gust e pe metereze alaturi de preaiubita guma xantan si secondat de nu mai putin de trei locotenenti conservanti, iar misterioaselor arome si condimente li se adauga si putin colorant rosiatic (pentru a nuanta amidonul probabil).
Acestea fiind spuse, scrise si citite, afirmatia ca produsele de la Meda „conțin carne pură, nu grăsimi și zgârciuri” poate fi considerata a fi adevarata doar daca evitam sa ne gandim ce contin in afara de carnea aia pura si asta ar fi, in opinia mea umila, dovada unei grave carente de intelect aplicat. Evident, mezelurile Meda nu sunt produse premium, au preturi moderate, dar asta nu inseamna ca si trebuie sa le inghitim prin campanii sau in timpul liber. Exista si alternative mai ok pe care le voi prezenta in vremurile care vin.
Sunca de Praga Meda se vinde vrac la galantarul de mezeluri din mai toate supermarketurile sau feliata si ambalata in ambalaj plastic 200 grame si costa cca. 30 ron/kg sau 6 ron/200 grame. Judecand dupa ce contine in realitate, dincolo de marketing si prostii, pretul de 30 lei/kg e chiar prea mare pentru sunca de Praga Meda. 10 lei ar fi cat de cat corect.
Sursa foto 1 si 3: site producator/campanie
Sursa foto 2: arhiva personala
Evaluare autor
Ingrediente
Preparare
Prezentare
Pret
De evitat
Lista chimicalelor din biata sunca de Praga Meda este de-a dreptul impresionanta.
Aditivi: E250 (nitrat de sodiu), E262 (acetat de sodiu), E301 (ascorbat de sodiu), E326 (lactat de potasiu), E407 (caragenan), E415 (guma xantan), E450 (difosfat de sodiu), E451 (trifosfat pentasondic), E621 (glutamat de sodiu)
Marcă: Meda
Producător: Meda Prod '98 SA
Furnizor: Auchan, Carrefour, Kaufland, Mega Image
Proveniență / origine: România
Hah, asta chiat e tare!!
Gustul ala de care zici il gasesti in conservele de luncheon meat.
Lolo, asa-i!
Aceeasi reteta cu cea a crenwurstilor chinezesti la conserva de pe vremea impuscatului 😉
Omul chiar da copiilor cremvursti si muschi care contin porcarii ca si sunca. aiurea rau!
E alegerea lui, fiecare face cum il taie capul. Eu m-am legat doar de faptul ca recomanda produsul respectiv in conditiile in care contine niste substante nerecomandate a fi ingerate de oamenii ce tin la sanatatea lor si cu atat mai putin de catre copii.
„În fața copiilor au cam pierdut teren crenvurștii, acum vor și șuncă dimineața.” Hai las-o jos ca macane…
Intelectualii astia subtiri mananca rahat oricum si daca dau si de-un banut acolo, sa le fie de viata, o iau prin vagauni de nu-i mai vezi de mocirla.
Si apropo de crevursti, luati de-aci reclama infecta de la Meda, cu copii si tot tacamul: https://youtu.be/zq8allY_X-I
Sunca cu de toate, cum ii place lui Gigi Netoiu 🙂
O luat soacra petru fiesa niste sunca dinasta ca plecam la mare si facea de drum. Am dat la motan si nu so uitat la ea apoi am uitat so bag la frigi. Doua zi era tot rozu dar mai cleios. Motan sti el, deci gata cu prostiile. Ce nu manca pisoi nu fac niciodata nici eusunca bun dispare imediat daca ramane afar. Nu stiti voi ce faceti de mancati !!! Si nu mai taiati comentariu!!
Putin cam confuz, dar omul pare ca stie ce spune :))
Usurel mai Corvine, nu mai pune la sufletel! Viata e greu si om e rau, iar sunca nu e nici ea bine. 🙂
@Corvinu din ce beci scapasi taica?
Staaarch, deadly staaarch! 😉
Pana mea tovarasi, Meda te duce direct la ceruri fara chinuri – cam asta ar fi esenta reclamei. Pentru parinti responsabili.
:))
Bai si cand te gandesti ca obisnuiam sa-l citesc des pe omul asta in urma cu ceva ani. Chiar avea isei si texte misto, dar acum a ajuns nasol de tot daca scrie despre gunoaie. Cati bani si-o fi luat, o f i meritat sa se dea cu cacat? Vax albina.
Cum naibii sa recomanzi meda, cum?! Josnic, tipic pentru sclavii de blog, penibil.
Trist…
Hateri!
Foame mare si pe alte bloguri. Caz recent de foame de salam semenic de la caroli :)) http://www.nwradu.ro/2017/04/mancare-cu-notificare-etichetele-termosensibile-iti-spun-cand-sa-bagi-produsul-la-rece-p/
Inercati-l doar, va zic. 😉
De prostia asta ce mai ziceti? https://www.facebook.com/zearhi/posts/1148634231921165
Nu am vazut asta la momentul respectiv si stiu ca e veche povestea, dar articolul e still up. Uimitor frate cat s-a chinuit omul cu salamul ala trist. Incredibil, pur si simplu!
Mi se pare mie sau a primit o nota cam mare totusi sunca asta…?!
Daca ma uit la top, ăsta este cel mai citit articol de pe foodspot la ora actuala si mi se pare aiurea rau. Cati naiba mananca sunca asta si altele la fel?
Ideea e ca poate unii inteleg ca sunca asta e laudata aici desi eu deduc exact opusul cititnd articolul 🙂
E plină țara de idioti care mananca ce sunt.
O infectie, ti se strepezesc dintii dupa ce o inghiti, rusine ba, rusine!
Din ciclul #baejnebun, avem acest text lipit aici de pe medaprod.ro:
Cineva de la Meda n-are toate tiglele pe casa 😀
Pai normal ca n-are grasime, nu are de unde.
Las si io asta aici. Cum se face textura unei sunci?! 🙂 Astia macar sunt de-ai nostri, dar sa vezi ce cacaturi au pe rafturi lidl si altii importate de la nemti, frantuji si alte state prietene. E si asta un razboi si e de exterminare, iar EI vor castiga.
E, mie imi place mai delicata si mai umeda, cred ca la asta se refereau si ei. Eventual calduta. 🙂
:)))))))))))
Bai frate, eu mai intru pe aici, dar abia acum am vazut textul asta. o fi el vechi, dar chiar si asa m-a scarbit la maxim toata povestea. Eu chiar il citesc pe gibonul ala batran zilnic, dar nu imi vine sa cred ce coaie proaste a avut sa promoveze asa cacat, plus ca baga si in boraci murdariile alea. Doamne fereste de asa fomisti, la revedere, MUE!
Si io intru, dar abia azi am vazut articolul si, mai ales comentariile. Am ras, plec la job, am de condus un tramvai dar zambesc. Si am un senvis misto.