Rețete culinare bune și foarte bune
Tzatziki gustos, o rețetă sirtaki
Bun și prietenos cu consumatorul!
Tzatziki își are originile simple, dar sublime, în gastronomiile greacă și turcă (cacık, tarator) și poate reprezenta în egală măsură o salată, un sos viu și voios sau o garnitură echilibrată. Este un amestec inspirat, răcoritor și inegalabil ca savoare în zilele fierbinți (sau nu) de primăvară, vară, toamnă, iarnă, iar aceasta-i este rețeta. 🙂
Ingrediente pentru un tzatziki bun
- 300 – 400 grame castraveți proaspeți, crocanți
- iaurt gras grecesc sau echivalent local (recomand minim 7% grasime)
- sare
- piper
- 2 căței de usturoi cât mai românesc posibil (ham, ham!)
Opționale bune pentru un tzatziki super
- frunze de mentă (sâc!)
- oțet sau lămâie
- ulei de măsline
- mărar
Mod de preparare a celui mai bun tzatziki
- Castraveții se spală (normal, nu?), se curăță de coajă, se taie cubulețe mici sau mari, după gust, chef și îndemânare, se presară cu vreo două-trei prafuri de sare și se la scurs într-o sită (partea asta e opțională, dar elimină apa în exces care ar putea bălti în castron după statul la frigiderozaur).
- După 10 – 15 minute, se pun într-un vas incăpător, se adaugă uleiul de măsline, piper după gust, iaurtul, usturoiul pisat și se amestecă. Obținem astfel un tzatziki cumsecade care se pune la frigider și se consumă cu încântare regească când s-a răcit îndestulat.
Alte variante ale retețetei
La amestecul de mai sus se mai pot adăuga frunze de mentă (frunze proaspete tăiate mărunt), otet sau lămâie, sau chiar marar, că nu strică, ba dimpotrivă – vezi foto de mai sus.
Sa ne fie de bine!
Aditivi: fără aditivi alimentari, fără E-uri
Producător: Foodspot.ro
Proveniență / origine: Grecia, Turcia
Awww, a picat la fix ca ramasesem in pana de idei. 🍳
Chiar bun!
Miam, miam, multzam. Se gaesc acum niste castraveti deosebit de buni la mega,numai buni pentru tzatziki. 😉